Subota, 27 travnja, 2024

GLAS SRPSKE: Federalnom jedinicom do ravnopravnosti

Must Read

Mostar – Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru okončano je danas usvajanjem deklaracije kojom se traži institucionalno i administrativno-teritorijalno rješavanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i to kroz tri ili više federalnih jedinica, od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom, prenose agencije.
Predsjednik Sabora i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se deklaracijom vrlo jasno ističe da BiH neće imati svoj europski put i put ka NATO, te da neće postati normalna europska država dok hrvatski narod ne bude ustavno ravnopravan s druga dva naroda.
– Time je poslana vrlo jasna poruka međunarodnim institucijama, ali i predstavnicima druga dva naroda da u tom smislu kreiramo i osmislimo našu europsku BiH – istakao je Čović.
Predsjednik Glavnog vijeća Sabora i čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je deklaracija adekvatan odgovor na izazov vremena i krize s kojom se suočava BiH.
– Ova deklaracija je poruka, u prvom redu hrvatskom narodu, da su njegovi predstavnici odlučni sačuvati, odnosno izboriti se za ravnopravnost u BiH i održati naš politički subjektivitet. Ova deklaracija je poruka i obveza svima nama, koji smo dio Hrvatskog narodnog sabora, da u realizaciji ovih ciljeva i misije treba žrtvujemo određene sujete, pa čak i određene stranačke autonomije tamo gdje to strateški nacionalni interesi od nas traže – naglasio je Ljubić.
U danas usvojenoj deklaraciji se navodi da se “uspješno funkcioniranje i opstanak BiH izravno i kontinuirano ugrožavaju od provodilaca secesionističke politike s jedne, i provodilaca hegemonističko-unitarističke politike, s druge strane”.
– Između secesionističkih i hegemonističko-unitarističkih koncepata i zahtjeva, nalaze se hrvatski zahtjevi za ravnopravnošću izraženi kroz zalaganje za dosljednu primjenu konsocijacijsko-federalističkih modela unutarnjeg uređenja – navodi se u dokumentu.
U deklaraciji se ističe i da stranke Sabora treba usuglasiti i pripreme zajednički nastup u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama, gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutršnjeg stranačko-političkog pluralizma.
Hrvatskom narodnom saboru nazočila su 482 izaslanika od 583 pozvana iz deset stranaka s hrvatskim predznakom, predvođenih s dva HDZ-a.
Glas Srpske

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH govori u UN-u o zlu negiranja genocida u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -