Published On: Uto, velj. 5th, 2019

ZAGREB JE IZGLEDA, KONAČNO SHVATIO: Što nam govori službena oproštajna turneja “smijenjenog” Del Vechija?

Što nam to govori?

Ministarstvo vanjskih poslova RH shvatilo je u međuvremenu nekoliko važnih stvari.
Shvatilo je da je potpalo pod medijsku hajku NGO medija iz Sarajeva i Zagreba te uradilo ishitren potez ali i ove stvari:
 1. Dan RS-a koji je usklađen u međuvremenu s presudom Ustavnog suda BIH Zagreb je ishitreno proglasio neustavnim.
  Umjesto da budu principijelni i kažu, da pozdravljaju odluku Vlade RS-a o poštivanju Ustavnog suda BIH te da pozivaju političko Sarajevo da također ispoštuje odluku Ustavnog suda oko Izbornog zakona, oni su ponizili vlastitog čovjeka, uz to čovjeka koji ima izvrsnu vojnu i diplomatsku karijeru, stavivši ga kao plijen sarajevskim i zg NGO medijima da ga medijski  ubijaju.
 2. MVP RH nije reagirao kada je Del Vechio otišao na inauguraciju Komšiću, niti je dobio naputak od MVP da iziđe dok Komšić bude govorio, budući da Hrvatska, kao supotpisnik Daytona, nema pravo podržavati neustavnog i nelegalno imenovanog člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Ustav  propisuje da predstavnik Hrvata u Ustavu mora biti izabran iz reda Hrvata a ne Bošnjaka. Red Bošnjaka je izabrao Komšića. Ne red Hrvata. I on ne može biti hrvatski član Predsjedništva. Izborni zakon u BIH potom  proglašen je neustavnim , nikada nije izglasan u Parlamentu i samim time je neustavan. Dayton naime traži da se u skladu s Ustavom izborni zakon donese u Parlamentu. Trenutni izborni zakon omogućuje povremeno, ako to tek dozvoli veći nacionalizam, izbor legalnog i legitimnog hrvatskog predstavnika, ali ostavlja mogućnost za majorizaciju, što ga čini neustavnim.
 3. Nasiljem nad vlastitim dužnosnikom u BIH država Hrvatska ponizila je samu sebe. Pokazala je da je slaba država. Da njome upravlja NGO sektor a ne Vlada.
 4. Netko u ZG je shvatio potom da otvaranje fronte s Dodikom u daljnjem tekstu znači i moguće Dodikovo “Da” tužbi za Pelješki most.
 5. Netko u ZG je konačno shvatio  da ponižavanjem Čovića i del Vechia u Banja Luci, Zagreb otvara diplomatsku rupu s BIH. Zašto bi Dodik dao agreman novom RH ambasadoru ako je Hrvatskoj sporan Dan RS-a? Očekuju da Dodik ponizi sebe zbog Hrvatske? Teško.
 6. Netko u ZG je shvatio da je vijest kako su Čović i Del Vechio bili na dodjeli odličja Slavku Lisici bila lažna, i da bi Index trebao platiti novčanu kaznu bude li Vijeće za elektronske medije u RH radilo svoj posao.
 7. Netko u ZG je shvatio i da je upravo Hrvatska, kao supotpisnik Daytona, jamac ne samo hrvatske konstitutivnosti u BIH nego i jamac RS-a koji je stvoren Mirovnim ugovorom, dakle ne na principu rata i zločina nego na principu mira, sužovota, zaustavljanju zločina, te da samo ona RS koju priznaš može biti i RS s kojom komuniciraš teme poštivanja ljudskih prava, povratka itd.
 8. Netko u ZG je shvatio da je Hrvati u RS-u danas lakše žive i napreduju , lakše se odlučuju vraćati na taj teritorij nego prije, naročito danas nakon što je Banja Luka shvatila koliku su medijsku hajku Čović i Del Vechio podnijeli nakon te posjete.
 9. Netko u ZG je shvatio da i RS može optužiti hrvatske generale , primjerice Krstičevića, koji dok je moralizirao Del Vechiu o Danu RS-a nije se upitao jesu li Del Vechio i Čović još jedan put zagovarali da se stane u Srbiji i Srpskoj s političkim optužnicama protiv RH generala.
 10. Netko je shvatio da Sarajevo likuje kakav sjajan scenarij su priredili u Banja Luci.
 11. Ako novi RH ambasador uopće dobije agreman u BiH, jedno je sigurno, taj čovjek nikako neće moći biti čovjek s kompleksom srpstva. A takvog Hrvata je doista u Hrvatskoj teško naći. Možda je jedini Hrvat u RH koji nema kompleks srpstva Krešo Beljak. No on je zastupnik u Saboru i teško da bi pristao na mjesto RH ambasadora u BIH.
 12. Osim toga otvara se pitanje Komšića. Agresivni, antiRH Komšić  neće dati agreman  dok mu se ne uzvrati protuagremanom u Zagrebu, gdje upravo, nasiljem nad Hrvatima u BIH prisiljava Hrvatsku, da prihvati njegov kadar u Zagrebu.
 13. Je li sada jasnije kako je isceniran slučaj Lisica? Hrvatska, ako bude držala do Međunarodnog mirovnog ugovora u Daytonu neće moći prihvatiti Komšićevog ambasadora. Posljedično to znači da Hrvatska do daljnjeg neće imati diplomatu u BIH. Nit će BIH imati u Hrvatskoj.
 14. BIH inače već godinama nema diplomatu u Češkoj. To mjesto godinama je prazno. Odluka je to Dragana Čovića nakon što je u toj zemlji tajno i protuzakonito putem opet Sarajevskog NGO sektora organizirana peticija i linč protiv njegove odluke. Tako je  ponižena institucija Predsjedništva.
 15. NGO novinar Almedin Š. na portalu Informer.ba nesvjestan što piše,  napisao je kako je na Češku pritisak izvršila US ambasada iz Sarajeva. Radi se o prvorazrednom diplomatskom skandalu ako je ono što taj novinar piše točno.
 16. Zamislimo da BIH utječe na diplomatske kadrove Srbije u Bugarskoj? Ušli smo dakle u fazu poludruštva i formalizirali se kao kolonija u kojoj se NGO novinari bliski stranim ambasadama, hvale, kako na odluke države BIH u trećim zemljama, odlučuje ambasada SAD-a u Sarajevu.
 17. Pri čemu ponižavaju i BIH i zemlju primateljicu u EU. A što sigurnosne agencije u BIH ne istražuju. Što sve govori o tome koliko smo suvereni.
 18. US ambasada  nikada nije opovrgla ovu optužbu informera.ba. I dalje ih plaćaju premda je njihov portal raskrinkao tu stvar.
 19. Nitko iz MVP BIH nikada nije kazneno odgovorao zbog kršenja zakona, organiziranja peticija, curenja informacija, linča itd. Odgovaraju NGO sektoru. Naredbe Predsjedništva nikada nisu slušali.
 20. NGO klika koja vodi MVP od Crnadka je uradila klauna. Slali su ga po svijetu da se osjeća važnim. Oni su vodili politiku. Zlatkisti. Lagumdžijini anđeli.
Evo kako Klix i danas problematizira zašto Del Vechio čini službenu oproštajku: