GLAS SRPSKE: Federalnom jedinicom do ravnopravnosti

Mostar – Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru okončano je danas usvajanjem deklaracije kojom se traži institucionalno i administrativno-teritorijalno rješavanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i to kroz tri ili više federalnih jedinica, od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom, prenose agencije.
Predsjednik Sabora i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se deklaracijom vrlo jasno ističe da BiH neće imati svoj europski put i put ka NATO, te da neće postati normalna europska država dok hrvatski narod ne bude ustavno ravnopravan s druga dva naroda.
– Time je poslana vrlo jasna poruka međunarodnim institucijama, ali i predstavnicima druga dva naroda da u tom smislu kreiramo i osmislimo našu europsku BiH – istakao je Čović.
Predsjednik Glavnog vijeća Sabora i čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je deklaracija adekvatan odgovor na izazov vremena i krize s kojom se suočava BiH.
– Ova deklaracija je poruka, u prvom redu hrvatskom narodu, da su njegovi predstavnici odlučni sačuvati, odnosno izboriti se za ravnopravnost u BiH i održati naš politički subjektivitet. Ova deklaracija je poruka i obveza svima nama, koji smo dio Hrvatskog narodnog sabora, da u realizaciji ovih ciljeva i misije treba žrtvujemo određene sujete, pa čak i određene stranačke autonomije tamo gdje to strateški nacionalni interesi od nas traže – naglasio je Ljubić.
U danas usvojenoj deklaraciji se navodi da se “uspješno funkcioniranje i opstanak BiH izravno i kontinuirano ugrožavaju od provodilaca secesionističke politike s jedne, i provodilaca hegemonističko-unitarističke politike, s druge strane”.
– Između secesionističkih i hegemonističko-unitarističkih koncepata i zahtjeva, nalaze se hrvatski zahtjevi za ravnopravnošću izraženi kroz zalaganje za dosljednu primjenu konsocijacijsko-federalističkih modela unutarnjeg uređenja – navodi se u dokumentu.
U deklaraciji se ističe i da stranke Sabora treba usuglasiti i pripreme zajednički nastup u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama, gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutršnjeg stranačko-političkog pluralizma.
Hrvatskom narodnom saboru nazočila su 482 izaslanika od 583 pozvana iz deset stranaka s hrvatskim predznakom, predvođenih s dva HDZ-a.
Glas Srpske