Published On: Pet, kol 28th, 2020

Puna im usta suvereniteta i državnosti a sve čine da države bude što manje

Kako mjeriti stupanj suverenosti neke zemlje? Jedan od načina je broj izjava stranih ambasadora koje se prenose u medijima države domaćina kao relevantne.

BIH je u tome svjetski prvak. Ne postoji tvit, šmrc, uskličnik, geg ili namig nekog stranog ambasadora u BIH kojeg bošnjački mediji ne prenose kao važan.

Kada bi se u UK prenosila ruta kretnje i razmišljanje BIH ambasadora netko u UK bi postavio pitanje sluđenosti britanskih medija. Pitali bi se je li UK još uvijek država i kakvim perifernostima se britanski mediji bave.

Forsiranjem izjava Johna Sattlera ili Matt Fieelda, bošnjački mozgovi,  direktno umanjuju važnost države BIH i jačaju osjećaj kod BH građana da su kolonija kojom upravljaju trećerazredne političke slučajnosti nekadašnjih kolonijalnih sila.

Diplomate su u BIH postale dio domaćeg političkog života. Ne izlaze na izbore i ne odgovaraju građanima ali utječu na odluke izvršne vlasti direktno se miješajući pritiscima. I to po receptu koje odobri i naruči Sarajevo. Kada Srbin ili Hrvat uradi nešto što od njeg očekuje Sattler ili Field, on posredno posluša želju Sarajeva. I ispuni je.

Strani diplomati se direktno miješaju u sve procese u BIH, ili bivaju iskorišteni od strane Bošnjaka , kao poluga, pritisak na Srbe i Hrvate. Žive za to da dobiju pljesak dok šetaju psa na Basčaršiji. Ostatak BIH ih ne zanima. Najbolje to dokazuje podataj da su za ljubav Čaršiji podržali niz koruptivnih  bošnjačkih djela. Iako se nominalno bore protiv korupcije.

Preglasni su u našoj zemlji. I samo ih Dodik upozorava na to. Kukavice u hrvatske elite i ne pomišljaju da im kažu – de boga vam začepite.

Po Bečkoj konvenciji tako se ne bi smjeli ponašati. Ili bi pak naši ambasadori u njihovim zemljama morali imati recipročno pravo. Recimo BH ambasador bi morao imati pravo mijenjati ustave UK i USA i predglagati nove izborne zakone, te vršiti pritisak na neovinost pravosuđa u tim zemljama. BH ambasador bi isto tako na razini EU morao imati pravo štititi korumpirane ljude bez diploma. Baš kao Sattler u BIH.

Forsiranjem izjava stranih diplomata u BIH, na domaće političko polje, Sarajevo direktno drži BIH u statusu posljednjeg europskog Guama. (*Američka kolonija) Odbija preuzeti ulogu glavnog grada i ruši ideju države BIH.

Dodajmo ovome da je medijima u gradu koji govori o državi, važnija izjava Erdogana o nama nego stav 50% građana BIH o ovoj zemlji.

Dakle Bošnjaci ubijaju suverenitet i državnost BIH. Žele biti begovat mini begovata. BIH.

Problem je što većina naroda ove zemlje diše slobodno. Više nikada ne žele služiti begovima niti biti raja. Žele biti slobodni ljudi. Žele državu u kojoj će mišljenje građana njenim institucijama biti važnije nego mišljenje Sattlera i Fielda. Državu u kojoj će Sattler i Field biti nevidljivi i nebitni likovi. Kao što u suštini i jesu.

Ovo je kraj teksta.

Nemojte reći da se na vrijeme nije pisalo.

Ugodno guamiranje naše domovine u nestajanju.

I sretno!