Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

GENIJALAN GOVOR ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Pred Vijećem sigurnosti opisala je što o Zapadnim nasrtajima na Dayton misle Srbi i Hrvati. Lagumdžija kršio zakon. Prijeti mu smjena…

Must Read

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je na poštivanje Daytonskog sporazuma i očuvanje mira i stabilnosti u BiH, pri čemu su SAD i druge zapadne države dali jasnu potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu, dok je ruski veleposlanik zastupao politiku Republike Srpske.

Izvanredna rasprava je sazvana na zahtjev Rusije kako bi se srpskoj članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović omogućilo da pred tim tijelom iznese stajališta političara iz RS-a koji pokušavaju na svaki način spriječiti usvajanje rezolucije na Općoj skupštini UN-a o genocidu u Srebrenici. Bio je to povod veleposlaniku BiH pri UN-u Zlatku Lagumdžiji da na sjednici upozori kako je riječ o manipulaciji pod ruskim sponzorstvom jer su zaobiđena druga dva člana Predsjedništva BiH.

Cvijanović, koja je bez suglasnosti Predsjedništva govorila u online formatu, od Vijeća sigurnosti je zatražila da osudi kršenja Daytonskog sporazuma, ali je ustvrdila kako je već godinama na djelu njegova revizija kojom se pokušava napraviti centralizirana država. “RS ne krši međunarodno pravo i ustav, zagovara poštivanje Daytonskog sporazuma koji najveći dio ovlasti daje entitetima”, kazala je Cvijanović, čija je teza kako vanjske intervencije drže BiH pod protektoratom i time onemogućavaju pomirenje među narodima.

“BiH je utočište džihadista, a Schmidt kolonijalni predstavnik”

BiH, kako je kazala, može funkcionirati samo bez preglasavanja konstitutivnih naroda, a tvrdi da su za sve probleme u zemlji krivi Bošnjaci jer pokušavaju napraviti unitarnu državu i smatra da su im u tome pomagali svi  dosadašnji visoki predstavnici. Bošnjačke je dužnosnike optužila da prijete ratom i zazivaju sukobe, BiH je opisala kao “utočište džihadista”, a Christiana Schmidta kao “kolonijalnog predstavnika” koji svojim djelovanjem ometa napredak zemlje.

Visokog predstavnika je optužila da svojim intervencijama podriva vladavinu prava, a posebice se obrušila na najavu donošenja rezolucije u Općoj skupštini UN-a kojom bi se 11. srpnja ustanovio kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji su 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Iako su predlagatelji rezolucije Njemačka i Ruanda, Cvijanović je najavila kako će zbog toga tražiti smjenu veleposlanika Lagumdžije. “Ne postoji konsenzus među našim narodima i u tijelima vlasti o tekstu rezolucije”, kazala je Cvijanović, koja tvrdi da rezolucija nije nimalo bezazlena jer je njen krajnji cilj ukidanje RS-a.

Schmidt je odbacio sve tvrdnje Cvijanović i podsjetio Vijeće sigurnosti na svoj mandat po kojemu ima ovlasti nadzirati poštivanje Daytonskog sporazuma, a političarima iz RS-a predbacio je da ne poštuju pravni okvir i zakone države u kojoj žive. “Postoje prijetnje po mirovni sporazum. Predsjednik (Milorad Dodik) i drugi dužnosnici iz RS-a često napadaju Dayton zapaljivom retorikom kada govore o raspadu države i odvajanju RS-a od BiH”, kazao je Schmidt.

Postojeće napetosti u zemlji potiče upravo takva retorika iako one, srećom, do sada nisu prerasle u nasilje, upozorio je visoki predstavnik. Osudio je pojave povijesnog revizionizma i nijekanja genocida, podsjećajući kako je koristio svoje ovlasti da bi onemogućio sudjelovanje na izborima osobama osuđenim za ratne zločine.

Do finalne faze europskih integracija daytonska pravila moraju ostati na snazi i biti poštovana, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i suradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR), zaključio je Schmidt.

Amerika stala uz Schmidta, Rusija uz RS

Američki veleposlanik Robert Wood upozorio je na opasnost od etnonacionalizma u BiH i dao jasnu potporu Schmidtu kao visokom predstavniku. Izrijekom je prozvao Dodika zbog nijekanja genocida u Srebrenici, upozoravajući kako čelnik bosanskih Srba uz to redovito prijeti secesijom, a time i miru u regiji, zbog čega mu je SAD uveo sankcije.

“Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici i to je utvrđeno presudama međunarodnih sudova”, istaknuo je Wood, a na sličan način reagirao je i britanski predstavnik Fergus Eckersley, kao i predstavnica Francuske.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja bio je jedini koji je podržao istup Željke Cvijanović, a pritom je inzistirao na tvrdnji da se Daytonski sporazum grubo krši pa stoga BiH nema status neovisne i suverene države. Krivnju za to prebacio je na Zapad i na visokog predstavnika Schmidta, kojega je nazvao “samoproglašenim bosanskim autokratom”.

Ponavljajući teze koje već mjesecima promiču političari iz Banje Luke i Beograda, Nebenzja je zaključio kako bi zbog Schmidta, ali i rezolucije o Srebrenici, stanje u BiH moglo izmaknuti kontroli, što bi se onda moglo preliti preko njenih granica i destabilizirati cijeli Balkan.

Kineski predstavnik Geng Shuang iskazao je protivljenje Pekinga “nametanju rješenja i sankcija” u BiH, a genocid u Srebrenici nazvao je “masakrom”, naznačivši kako Kina nije spremna poduprijeti rezoluciju o kojoj ne postoji konsenzus.

Predstavnici Japana, Švicarske, Slovenije, Malte, Koreje, Ekvadora, Alžira, Gvajane, Mozambika, Sierra Leonea pozvali su na striktno poštivanje Daytonskog sporazuma te jačanje stabilnosti BiH kao jedinstvene države.

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -