Published On: Čet, kol 29th, 2013

Uputstvo novinaru sa Zapada : Kako pisati o Balkanu

Počni s nekim dramatičnim, nejasno i opasno zvučnim prikazom pejzaža. Na primjer, “strme litice ponirući direktno u more”,  “vampirsko ždrijelo od krečnjačkih vrhova”, ili “ljepota koja ulijeva opasnost”.  Čak i u eri naprednih evroatlantskih integracija, opisi Balkana bi trebali sadržavati nagovještaj slutnje, ili još bolje, zla. Planine na Balkanu su proklete. Reljef izgleda kao da je “Bog iskopao crno ispod noktiju”. Njegova topografija izgleda kao “đavolji posao”. Ili :

“Biblijska dolina suhih kostiju, možete ju zamisliti, leži negdje između Knina i Obrovca.”

Potrudite se da Ti, novinar sa zapada, budeš u centru priče. Uključi anegdote o tome kako si bio privezan u sjedištu aviona neke jadne regionalne aviokompanije dok je avion skakutao slijetajući na usku pistu. Opiši strah koji osjećaš u društvu vozača razgoračenih očiju, koji nesmotreno vozi  slijepim zavojima po smrtonosnim planinskim cestama.

Priznaj da svakom muškarcu kojeg sretneš računaš godišta rođenja, nervozno promišljajući da li je ikad mogao nositi oružje u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj ili na Kosovu.

Kao kontrast tome, lokalci izgledaju neustrašivo i spokojno, savršeno zadovoljni u svom siromaštvu.  U tom trenutku, trebao bi opisati nasmiješene seljane, koji uz cestu nude tegle napunjene malinama, ili žene u maramama koje nose kante pune sira na pijacu. Možeš opisati i gostoljubivog mještana koji vas nudi rakijom ( “vrsta brendija koji se pravi od destiliranog voća”, objasnićete u tekstu ),  ili  opiši u gradovima studente entuzijaste, koji, uprkos astronomskoj stopi nezaposlenosti, ulaze u “tamne, zadimljene klubove”, ili koji plešu do zore u gradu koji ti se može učiniti kao novi „Berlnin“.

Slijedeće što bi trebao navesti jeste da je veoma teško spojiti ovakvu „prijateljsku“ i „treperavu“ atmosferu sa toliko „okrutnosti“ ili „krvoprolićem“ koje je nedavno zadesilo region.

Rat, za koji možeš upozoriti čitaoce kako je previše osjetljiv predmet razgovora sa strastvenim mještanima,  je bio „natopljen krvlju“, konflikti su bili „krvavi“.  Možda možeš ubaciti ono što je Vinston Čerčil jednom rekao a to je da „Balkan proizvodi više istorije nego što može da konzumira”.  A nedavna istorija Balkana je, možeš dodati, “napisana u krvi”.  Na kraju krajeva, razlaz Jugoslavije je čovječanstvu podario termin “etničko čišćenje”

Možda ćeš se sjetiti šta je o Jugoslaviji rekao ekspert za Balkan Tim Džuda: Da je to bila “uzvišena ideja”.

Grupe Slavena koje su govorile isti jezik ( zaboravi Albance i njihov dosadan jezik zasad, oni bi samo zakomplikovali tvoju ekspertsku analizu) u jednoj državi su, prema Tvom ekspertskom mišljenju, imale nekog smisla. Ali u praksi je to puklo, zajedno sa kompletnim komunističkim projektom 20-og vijeka.

Mogao bi reći da je Jugoslavija “nestala” ili da je bila “potrošena”, kao nekontrolisani požar, ili kao da tu nije bilo nikakvih odgovornih aktera.  A kao novinar – stručnjak za Balkan, unaprijed trebaš odbaciti sva objašnjenja koja uključuju “vjekovnu mržnju”. Jugoslavija se jednostavno samo “raspala” ili “dezintegrisala”, čime ćeš sakriti činjenicu da su stvarni učesnici u “bratoubilačkom krvoproliću” još uvijek na vlasti.

Kao novinar sa Zapada koji piše o Balkanu danas, od tebe se očekuje da malo i pohvališ te ratne zločince : što su se zajedno slikali sa bivšim neprijateljem u Belgiji, što su potpisali “istorijske dogovore” bez prisile, zbog izražavanja interesa za ulazak u Evropsku Uniju, što i same Eurokrate tjera da se osjećaju bolje i oni sami.

Ali najviše ih treba pohvaliti što se više ne ponašaju tako prokleto “Balkanski”

Međutim, znaš i sami da će vijesti o ovom “napretku” naići na razočarenje kod nekih od vaših čitalaca i saradnika. Pritužbe su već podnijeli. Dubrovnik se čini “previše dotjeran“. Jelovnici u odabranim restoranima u regiji su sada “previše probrani”. Porto Montenegro je “prenašminkan”.  Njegovi “fensi hoteli” su  tako “bezdušni”. Ova mjesta su postala toliko evropska i time nedovoljno balkanska za avanturističke Evropljane na njihovim ugovorenim godišnjim odmorima.

Tvojeg bi zabrinutog čitaoca trebao razuvjeriti činjenicom da je region ostao “neispoliran” i “nenašminkan” u mnogim mjestima, i da za najmanje deset turističkih sezona , osim Hrvatske i Slovenije, neće biti novih balkanskih članova “evropske porodice”.

 

 

prijevod Elvir Padalović l 6yka.com

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare