Published On: Čet, kol 29th, 2013

TIHIĆ LAŽE: Taj ne bi pristao ni na gašenje RS-a ako bi to značilo gubitak kontrole nad Hrvatima

U zadnja tri dana potpuno su pale maske lažnog sarajevskog patriotizma. Iako se u BIH zapravo događa svojevrstan politički fenomen, budući da oni koji su do jučer označivani kao iredenta predlažu jačanje države dok kolokvijalni “državnici” to odbijaju, sarajevski mediji i bošnjačka propaganda nastoje pod svaku cijenu cijelu priču što prije skriti pod tepih a inicijativu za jačanjem državne razine vlasti i gašenjem Federacije koju je predložio čelnik HDZBIH pod svaku cjenu pokazati kao podvalu. Tihić tako tvrdi da ne dolazi u obzir gašenje Federacije bez gašenja RS-a budući da bi država ostala nesimetrična.

I to je argument vrhovnog vođe vodeće nacionalne stranke u Bošnjaka. Iako je upravo njegov stranački prethodnik Alija potpisao totalnu asimetriju u BIH. Država ima tri naroda strpana u dva entiteta što samo po sebi unaprijed sadrži zadanu asimetriju. Jedan entitet je centraliziran drugi je kantoniziran što je također asimetrija. U jednom entitetu Srbi biraju jednog člana predsjedništva u drugom Bošnjaci dva a Hrvati niti jednog, što je također asimetrija koja godinama ovom šovinistu blagog lica apsolutno ne smeta. Iako je Tihić deklarirani musliman, izgleda nije čitao sure u Kuranu koje govore o pravednosti. Ima ih na tone.

Stoga bi po Tihiću najbolje bilo eresizirati Federaciju pa da se BiH, u budućnosti sastoji od dva nacionalna entiteta, srpskog i bošnjačkog. U tom slučaju država BIH postala bi federacija Bošnjaka i Srba. Potpuno bipolarna zemlja, sa tendencijog mirnog raspada, na pravoslavni i islamski dio. Državna vlada BIH imala bi iste ingerencije kao danas. Dale gotovo nikakve.

Iz tog zaključujemo sljedeće: Vodećemo nacionalnom političaru u Bošnjaka nije interes jačanje države, nego osiguranje etnonacionalnog prostora na 51% BIH, dugoročno puštanje Srpske ka odcjepljenju uz izuzetak Srebrenice i par krajeva koliko bošnjačka diplomacija uspije izboriti.

Hrvati u toj priči ne postoje. Oni će biti manjina u sutrašnjoj nacionalnoj bošnjačkoj državi. Toliko daleko sežu vijuge prvog među Bošnjacima.

To je taj patriotizam kojim su šarmirali Amere i to je budućnost BIH kaku ju vidi SDA

Međutim tu nije kraj SDA licemjerja. Sve kada bi se nekim čudom uspjela ugasiti Republika  Srpka skupa sa Federacijom Tihić ne bi pristao ni na taj model. Zašto? Zato što bošnjačka elita više ne bi mogla imati ovlasti niti nad jednim strateškim bošnjačkim poduzećem u državi a izgubili bi kontru nad EPHZHB i HT Mostarom, iz prostog razloga jer u Vladi BIH i danas vlada nacionalni paritet i ne postoji mogučnost majorizacije Bošnjaka nad ostalima kao što je to slučaj danas u Federaciji.

Drugim rječima, da se bošnjačkoj eliti, koja je fino navikla igrati ulogu begovata u Federaciji, danas ponudi prosta građanska BIH sa općinama i državnom Vladom, Tihić bi rekao, ne dolazi u obzir gašenje RS-a i FBIH ako će u državnoj Vladi Bošnjaci biti prelgasavani. Nakon nekoliko mandata, i izbornih ciklusa sam Tihić zatražio bi uspostavu bošnjačkog entiteta u BIH kako bi Bošnjaci mogli sami upravljati svojim resursima na teritoriju na kojem su većina, bez da im srpskohrvatska većina imenuje nadzorne odbore.

Spin o tome kako bez gašenja RS-a nema ni gašenja Federacije samo je maska kojom se želi prikristi činjenica da bošnjačka elita nije spremna odustati od šovinizima na tlu Federacije.

Gašenjem Federacije ojačala bi država, no to bošnjačke političare na jednom nije briga.

Osim što bi ojačala država oslabila bi uloga Srpske republike koja danas formalno pravno čini jednu polovinu političke moći u BIH. Gašenjem Federacije i jačanjem državne Vlade Srpska ne da ne bi činila jednu polovinu nego bi u političkom smislu postala podskup skupa koji se zove BIH. Stvarna formalnopravna niža razina vlasti.

Tihić je jučer jasno rekao da ne želi da Srpska bude niži dio vlasti. I da nad njom bude država. On državnik. Bošnjak. Veliki. Branitelj Jedne jedine.

Bilo bi dobro da nakon ove predstave i propagandisti u hrvatskim kravatama, koji služe bošnjačkom nacionalizmu konačno progledaju za koju to “građansku i državotvornu” ideju rade.

Vrijeme je. A i pomalo se sve već svima gadi…

 

nzridum l poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare