Published On: Uto, stu 30th, 2021

Tzv. “probosanski blok” jedinstven u rušenju Federacije BiH, zašto bi ju Hrvati spašavali?

Sama činjenica da ne postoji stranka sa sjedištem u Sarajevu koja ne prihvaća pripadnost tzv. “probosanskom bloku”, u prijevodu bošnjačkom, govori u prilog tezi da na bošnjačkoj političkoj sceni ne postoji oporba politici SDA u odnosu na temeljno načelo Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma, a to je neprihvaćanje načela ravnopravnosti konstitutivnih, tvorbenih, naroda Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Ako je vjerovati lideru SDA Bakiru Izetbegoviću “probosanski blok” jedinstven je u zahtjevu da se omogućavanje Hrvatima, kroz izmjene Izbornog zakona, da izaberu svog predstavnika u Predsjedništvo BiH uvjetuje njihovim odustajanjem od ravnopravnosti u Federaciji BiH. Kroz reduciranje ovlasti federalnog Doma naroda, koji više ne bi imao zakonodavnu fukciju i bio ravnopravan Zastupničkom, već bi se u njemu Hrvati mogli samo žaliti Ustavnom sudu FBiH da im je zakonom kojeg bi usvojila bošnjačka većina u donjem, građanski koncipiranom domu, u kojem bošnjački zastupnici imaju apsolutnu većinu, povrijeđen vitalni nacionalni interes. Možete zamisliti kako bi federalni Ustavni sud u kojem dominiraju ili bi dominarale “probosanske sudačke snage” odgovorio na tu žalbu. Ako ne možete pogledajte kako u 99 posto slučajeva Ustavni sud Republike Srpske odgovara na žalbe Bošnjaka i Hrvata u tom entitetu- odbacivanjem.

Probošnjačko opravdanje za rušenje federalnog Doma naroda je navodna blokada HDZ-a.

“Moraju se uraditi izmjene i za Federaciju BiH i za Predsjedništvo BiH. Imamo blokade imenovanja Vlade FBiH, popune Ustavnog suda, pogledajte koliko strategija razvoja, preko 150 akata stoji u Domu naroda FBiH. Te stvari se moraju riješiti”, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović nakon sinoćnje radne večere s Dodikom i Čovićem, koju su priredili američki i europski diplomati u Sarajevu.

Treba li podsjećati kako u konsenzualnim demokratskim sustavima kakav je Federacija BiH i BiH riječ blokada ne postoji. U konsocijacijskim demokracijama odluke se, naime, donose konsenzusom, a ako tog konsenzusa nema onda nema ni odluke. Blokada je riječ koju koriste isključivo oni koji ne prihvaćaju koncept konsocijacijske demokracije koja je temelj ustavnog određenja Federacije BiH, već umjesto toga žele dominaciju.

Predstavnici Bošnjaka i Hrvata, njihovih ratnih entiteta RBiH i FBiH, Haris Silajdžić i Krešimir Zubaka u Washingtonu su 1. ožujka 1994. pod pokroviteljtvom SAD i Hrvatske, potpisali sporazum o uspostavljanju Federacije BiH na prostorima na kojima živi većinsko hrvatsko i bošnjačko stanovništvo u BiH, kojom će Hrvati i Bošnjaci ravnopravno upravljati. Taj sporazum kasnije je prihvatila Ustavotvorna skupština FBiH. Nakon presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Alije Izetbegoviča, intervencijama visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritsca i Srbi su, ali samo na papiru, postali konstitutivni u izvorno hrvatsko-bošnjačkoj federaciji. nametnutim amandanima na ustav FBiH i Izborni zakon Bošnjacima nje osigurana dominacija u Vladi FBiH i mogućnost da mogu uz pomoć halal Hrvata uspostaviti izvršnu vlast bez hrvatskih pradstavnika. No, to je već opće poznata stvar.

Tzv. probosanske snage sada bi da završe ono što je Petrtsch započeo, da “razbiju okove” (sintagma koju je Izetbegović preuzeo od bošnjačkog Šešelja- Reufa Bajrovića) i sruše Federaciju kao, izvorno zajednički hrvatsko-bošnjački entitet. Hrvati se tome ustrajno opiru, insistirajući na provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kojom bi to bilo spriječeno. No, oni u tome ne mogu uspijeti ukoliko bošnjački blok ostane jedinstven u rušenju načela ravnopravnosti kao sine non qua postojanja Federacije BiH.

U tom slučaju “probošnjački blok” isporučit će, kako to oni uobičavaju reći, bili oni toga svijesni ili ne, Hrvatima Hrvatsku republiku Herceg Bosnu. Ono što su imali prije potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Alternativa ravnopravnosti ne može, naime, biti pristajanje na dominaciju jednog partnera, već njihov razlaz u kojem svaki od partnera iz zajedničkog odnosa iznosi ono što je u taj odnos unio i u njemu stvorio.

Ukoliko bi Hrvatima bilo onemogućen povratak na prethodno stanje prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma, jedino legitimni naziv za takvo stanje bio bi privremena okupacija hrvatskih područja u BiH./HMS/

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

da je cova imalo pametan pristo bi na baketov prijedlog i kad izglasaju izborni zakon ko bake u mostaru se napraviti gluv i slijep

Legitimni Čova
Legitimni Čova
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Čudno razmišljaju naši šokci, poklonili Posavinu a ko fol satraše se za brdalesnice i grmlje

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Legitimni Čova
1 godina prije

Vi ste poklonili Srebrenicu

Dedo
Dedo
Šta ti kažeš na ovo?  Legitimni Čova
1 godina prije

TREĆI JE NA POMOLU

SMRT SDA FASIZMU SLOBODA MUSLIMANIMA

Bebek
Bebek
Šta ti kažeš na ovo?  Legitimni Čova
1 godina prije

Cudno razmisljaju nase dobre bosnje. Poklonili mrskim Srbima cijelu istočnu Bosnu, dopustili im ubjedljivu vojnu pobjedu u Srebrenici pri tome pokazali kukavicluk time sto su spasili svoje zapovjednike vjerojatno u dogovoru sa Srbima jer kako objasniti cinjenicu da su ih izvukli helikopterima a Srbi nisu reagirali i onda su zeljeli te teritorije nadoknaditi tako sto su zabili noz u ledja Hrvatima koji su ih obukli,nahranili i naoružali. Hrvatima okrenuli ledja i u Hercegovini cak Orucevic placao Mladicu da granatira Zapadni Mostar a Alija sa Slobom dijelio BiH bez Hrvata i potpisao krnju Jugoslaviju u kojoj bi musliman bio vrhovni vojni zapovjednik. Tek ga Galbright odgovorio od toga obecavasi mu 100% Bosne.

Juka
Juka
1 godina prije

Erceg Fosna prla u Čabar davno.

DžaferPatrijot
DžaferPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Juka
1 godina prije

ša je s blokovima, nemaju armaturu ?

Istinomjer
Istinomjer
Šta ti kažeš na ovo?  Juka
1 godina prije

Dodji u Zapadni Mostar,Siroki,Brotnjo,Capljinu,Livno,Vitez,Kiseljak,Grude,Orasje,Uskoplje,Posusje,Tomislavgrad,Neum pa ces da vidis da zivi i da je ljepsa nego ikada dosada.

Milano
Milano
1 godina prije

Hrvatima odgovara svaki ishod pregovora o novom izbornom zakonu. Muslimanima ni jedan.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Milano
1 godina prije

Upravo tako i ja vidim stvari. Ovi izborni sadašnji propisi im pasuju za novo mazijanje tuđih mandata. Ako ne bude izbora, što je sada izvjesno, opet oni glavni krivci za takav ishod.

EUgenHB
EUgenHB
1 godina prije

Što se prije raskrči ovaj protektorat a muslimaymune iz 23% otkačimo institucije ministarstva odvojimo od ISILovac to ćemo prije krenuti u prosparitet do tada samo ćemo bezveze gnjojiti šuplju jer s čergarima se ne može dogovarati

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Šta ti kažeš na ovo?  EUgenHB
1 godina prije

Evo novi mitinzi u tamnom vilajetu nehki penzijuneri ,rudari ajmo još vi onamo,kako reče bookir mali neki dan u dojč.mi smo ekonomski i financijski u svim aspektima ispred manjeg entiteta,ulaganju,proizvodnji potrošnji bdp po glavi itd,lažiii obmane,a stvarnost jad i bjeda sirotinja jos malo gladna bez donacija i kredita jade crkli bi od gladi,što kaže g šojić DOLAZI VRIJEME ŠTEDNJE REORGANIZACIJE,SISTEMATIZACIJE TAKO I U NAŠE PODUZEĆE NE CBETA CVEĆE NIT U NAŠE PODUZEĆE eto tako vam je lijepo i bajno u vašem vilajetu,haferimmm..

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Muslimanima treba dat sto su oslobodili puskom od srba Ato je nista da nije bilo zracni udara nebi ni Sarajevo imali

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

“probosanski blok” ne postoji to su sve redom stranke sa bošnjačkom većinom neke i radikalne

DžaferPatrijot
DžaferPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Uvjerljivom većinom unitarističko-radikalne.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ako velikobošnjački blok ide na rušenje Federacije BiH, onda se vraća i HR HB.

DžaferPatrijot
DžaferPatrijot
1 godina prije

De ba, uokviri se na burek zonu. Nosi ove trice.

Joko
Joko
1 godina prije

Apsolutno! HERCEG-BOSNA Naša Država!!!

Human Meteor
Human Meteor
1 godina prije

crvati bojim se da vas niko ništa ne pita.. 😂😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Human Meteor
1 godina prije

mošnjače, bojim se da ti ništa ne khontaš.

djuro
djuro
1 godina prije

Hrvati je trebaju spašavati, to je Hrvatska zemlja, Tera madre