Published On: Pon, kol 13th, 2012

Turčenje usred BIH

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je iftaru u organizaciji udruženja Grupa istanbulskog prijateljstva. Premijer Erdogan osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema među kojima i na vanjsku politiku Turske.

“Govore mi da se ne brinem za zbivanja u Arakanu, već da se više bavim situacijom u Hakkariju. Međutim, kada je naše izaslanstvo na čelu sa ministrom Davutogluom, skupa s mojom suprugom i kćerkom posjetilo Arakan čule su se riječi ‘Dolaze Turci’. Ove riječi ‘Dolaze Turci’ su se čule i davno u povijesti. Ako će se tamošnji narod obradovati dolaskom Turaka onda se naši sunarodnjaci trebaju zapitati znači li to, ipak,znači”, izjavio je Erdogan.

U svome obraćanju Erdogan se dotakao i Sirije.

“Dalje mi govore pusti Damask misli na Šemidinli, pusti Arakan misli na Hakkari. Također govore da pustim zbivanja u Gazzi, Sarajevu, Kabulu, da se više interesujem za stanje u Diyarbakiru, Cankiriju, Trabzonu… Ali zahvaljujući Bogu mi smo uspjeli povezati ono što smo u prošlosti imali, 81 državnu pokrajinu. Brinut ćemo se i o njima i o Turskoj. Za to uopće ne treba brinuti. Mi vodimo politiku koja paralelno brine o situaciji u Šemidinliju, Damasku, Gazzi i Sarajevu, Hakkariju i Arakanu, Kabulu i Diyarbakiru, Trabzonu i Cankiriju”.

U svome govoru Erdogan je naglasio da će naredne tri godine biti ključne za utjecaj vanjske politike Turske. (Anadolija)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare