Subota, 25 svibnja, 2024

Danas simbolični performans povodom Međunarodnog dana mladih

Must Read

Kako status mladih u našoj zemlji nije takav da mu odgovara bilo kakvo svečano obilježavanje datuma, Institut se odlučio na simblično okupljanje mladih, koje će obilovati porukama o njihovim problemima i još jednom skrenuti pažnju javnosti da je davno otkucalo posljednje pet do 12.

Performans će početi u 11.55 sati ispred sarajevske katedrale. Trajat će deset minuta i završiti okupljanjem kod Vječne vatre, gdje su planirane izjave novinarima.

Međunarodni dan mladih, značajan mladim ljudima širom svijeta, u većini zemalja obilježava se svečano, uz pjesmu, ples i druženje.

U našoj zemlji, problemi mladih su brojni, više od 70 posto njih želi otići u inozemstvo zauvijek ili na duže, s namjerom da to bude trajno.

– Nek’ idu ako žele, svakako ispijaju kafe po cijeli dan, bit će čest odgovor starijih ako ih neko upita o odlasku mladih iz zemlje.

Sve su češće kvalifikacije da je podmladak lijen, da ne zna ništa raditi, da ne uči i da parazitira na račun roditelja.

Ima istine u tome, ali bi se stvari svakako morale posmatrati uzročno-posljedično. Jesu li prethodne generacije bile bogomdane pa su zbog toga bile vrijedne i marljive ili je postojao sistem koji ih je prihvaćao i usmjeravao?

Itekako je postojao sistem koji ih je adekvatno školovao, pripremao za posao, a zatim im pronalazio radna mjesta.

Školske sekcije, domovi mladih, sportski klubovi i sl., davali su im dodatnu mogućnost razvoja.

Studentski servisi davali su im mogućnost zarade džeparca i jeftinih ljetovanja, a roditelji nisu imali potrebe da po svaku cijenu očekuju poslovni angažman djeteta ‘dan nakon  diplome’, jer su bili ekonomski stabilni.

Čvrsta porodica, barem mnogo čvršća nego  danas, nije ostavljala velikog prostora za ‘mladalačke manevre’, tako da su mladi imali prilično ravan put.

A danas?

Što piju kafe? Zato što nemaju za sok. Što su lijeni?  Zato što im zemlja ne pokazuje da se trud isplati. Ne znaju raditi? Zato što ih poslu nije naučio obrazovni sistem koji je to morao. Ne uče? Zato što ih tržište rada ismijava za ono što su u školama naučili. Paraziti su na račun roditelja? Zato što nikog bližeg nemaju, a država im ne pomaže, zaključak je Instituta za razvoj mladih KULT. (Dnevnik.ba/Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -