Vlada Kantona Sarajevo najoštrije je osudila izjavu Stjepana Kljuića o ministrici Hota-Muminović

Vlada Kantona Sarajevo osuđuje neprimjerenu izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića koja se odnosi na ministricu obrazovanja KS Naidu Hota-Muminović.

Kljujić, gostujući na Face TV-u, rekao je:

“Kad vidim tu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo, ona je zastrta. Pa što ona misli, što misle inovatori djece, kad je vide… Pa to se pojačava… Javna funkcija mora biti takva.”

Voditelj emisije Senad Hadžifejzović rekao je da je to njeno pravo i njen izbor, na što je Kljuić rekao: “Nemoj…”.

Odmah je reagirala Vlada Kantona Sarajevo, kao i premijer Edin Forto.

“Vlada KS ističe da sloboda vjere ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakoga da se ponaša u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, a odbacuje Kljuićevu insinuaciju da hidžab bilo koga vrijeđa. Ovakav komentar u javnosti je govor mržnje koji se nažalost normalizira u cijeloj BiH.

Vlada KS, predvođena premijerom Edinom Fortom, daje punu podršku ministrici Hota-Muminović, koja neumorno zagovara promjene u obrazovnom sistemu, dok njeno zalaganje i zalaganje izaziva pažnju. Ministrica Hota-Muminović nijednom svojom gestom nije pokazala nepoštovanje prema nikome, dajući osobni primjer odgovornosti za postupke i riječi u javnom prostoru”, navedeno je.

Forto je na svom Twitteru poručio da se u Sarajevu nikada neće tolerirati vrijeđanje i diskriminacija po bilo kojoj osnovi.

“Ministrica Hota Muminović ima i uvijek će imati moju punu podršku i svaka uvreda na račun njenog hidžaba bit će uvreda na moj račun osobno. Sramota za Stjepana Kljuića što si je to dopuštao”, napisao je.