Published On: Pon, kol 13th, 2012

Cvijanovićeva: Srpska kao Cipar treba sama u EU

Ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Reublike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska jedina institucionalno i politički organizirana struktura u BiH koja može provesti zahtjeve EU, ali da je teško predvidjeti da li će doći do određenih situacija kao što je ciparski model.

“Ali, sigurna sam da će EU morati još jednom preispitati na koji način će se BiH kretati ka EU, jer ne očekujem da će Federacija BiH stići Srpsku  kada je riječ o procesu integracija”, rekla je Cvijanovićeva za “Euro blic”.

Delegat u Domu naroda BiH Mladen Ivanić rekao da treba inzistirati na ciparskom modelu puta ka EU, i naglasio da treba učiniti sve da bi se Bruxellesu dokazalo da problemi nisu u Republici Srpskoj, nego dominantno u Federaciji BiH.

“Kratkoročno sumnjam u neki novi ciparski model, ali ne treba odustati od toga. Treba na tome inzistirati, maksimalno gurati koliko se može. Realno, to neće bid jednostavno, ali će politička korist od toga sigurno doći”, rekao je Ivanić, koji je i član parlamentarnog izaslanstva BiH u Vijeću Europe.

Član Odbora za europske integracije Narodne skupštine Srpskog Gordana Đurić / SNSD / rekla je da europski procesi, koje je Srpska prošla prije dvije godine, tek sada počinju u Federaciji BiH. Ona je rekla da eventualni ciparski model ne ovisi o Srpskoj, te dodala da se za svaku državu pravi poseban plan ulaska u EU.

U Delegacy EU i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH podsjećaju da je Unija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, tako da samo BiH kao jedna zemlja može ući u EU.

“Zbog visokog stupnja decentralizacije podjele funkcija, predložili smo da BiH usuglasi i uvede djelotvoran mehanizam koordinacije europskih pitanja. Kod ovog pristupa vodilo bi se računa o tome da su entiteti i dalje odgovorni za pitanja iz njihove nadležnosti, dok svi zajedno, i istom brzinom, napreduju ka EU “, ističu u Delegaciji.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare