Published On: Pon, kol 13th, 2012

Japan i Makedonija među 5 najgorih ekonomija na svijetu

Zbog visoke stope nezaposlenosti, koja bi ove godine mogla dosegnuti 31,2%, Makedonija se našla naCNN-novu popisu pet država s najgorim gospodarstvima na svijetu. Na listi se našao i Japan, zbog državnog duga koji je dosegao čak 235,8% BDP-a. Osim njih, na popisu najgorih ekonomija su Sudan, Kongo i Bjelorusija

 

Makedonija s našla na CNN-novu popisu pet država s najgorim gospodarstvima na svijetu. Ono što nekadašnju jugoslavensku republiku izdvaja u društvu kojeg čine i Sudan, Kongo, Bjelorusija i Japan jest najviša stopa nezaposlenosti.

MMF ne objavljuje podatke o nezaposlenosti svih država, no među onima čiji su podaci poznati Makedonija je najgora. Očekuje se da će stopa nezaposlenost ove godine dosegnuti 31,2 posto unatoč čvrstom gospodarskom rastu, što znači da je problem u strukturama. Treba naglasiti da podaci o nezaposlenosti u Makedoniji ne obuhvaćaju takozvano sivo tržište koje navodno čini znatan dio makedonske gospodarske aktivnosti.

Japan, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, na popisu se našao zbog daleko najvećeg državnog duga koji je dosegao čak 235,8 posto BDP-a, a MMF procjenjuje da će do kraja godine narasti na 239 posto BDP-a.

“Posljednja europska diktatura”, kako se često naziva Bjelorusiju, ima pak veliki problem s inflacijom koja bi ove godine trebala dosegnuti 65.9 posto. Kongo ima najmanji BDP po glavi stanovnika – 231.51 dolara – unatoč čvrstom ospodarskom rastu od 6 do 7 posto, dok je Sudan “znamenit” po gospodarskom rastu od -7,3 posto koje je dijelom rezultat lanjskog otcijepljenja naftom bogatog Južnog Sudana.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare