Subota, 25 svibnja, 2024

Mladi u Njemačkoj brže odrastaju, uz velike socijalne razlike

Must Read

12. kolovoza se obilježava Međunarodni dan mladih. Tim povodom iznosimo najnovije rezultate istraživanja koji pokazuju kako u Njemačkoj mladi odrastaju brže, te da među njima nastaju sve veće socijalne razlike.

 

 Mladi Razlike postoje u motivaciji, pogledu na budućnost, obrazovanju

Mladi u Njemačkoj između 14 i 17 godine starosti nisu buntovnici. Oni poštuju svoje roditelje ali ne žele biti kao oni već se više orijentiraju prema postupcima svojih prijatelja. Tradicionalne vrijednosti kao što su vjernost i savjesnosti su za njih važne. Ljubav, prijateljstvo i obitelj su za mlade važniji od reliogije i vjere. Televizija je među njima omiljena. Slobodno vrijeme provedeno s prijateljima, plivanje ili vožnju biciklom mladi jasno više preferiraju od igranja kompjuterskih ili video igara. “Prijatelji su obitelj koju možeš odabrati i koji te uvijek podržavaju”, govore 15-godišnja Maike i 16-godišnji Jonas – dvoje mladih koje su ispitivali njemački sociolozi.

Spoj klasičnog i modernog

 

Neizvjesna budućnost pomalo straši sve mlade   Neizvjesna budućnost pomalo straši sve mlade

Jedan od istraživača društvenih kretanja je i Marc Calmbach sa Sinus instituta u Hedelbergu. Po nalogu šest crkvenih i društveno -političkih institucija, on je zajedno sa svojim kolegama u opširnim intervjuima s mladima ispitivao njihove osjećaje i misli. Najvažniji zaključci ovih ispitivanja objavljeni su 2010. u takozvanoj “Sinus studiji.” “Mladi su u kriznim vremenima zaista više okrenuti klasičnim vrijednostima. Pri tome su vrijednosti i ciljevi jako izmiješani. Oni se žele provoditi i uživati u životu ali žele i siguran posao. Žele slobodu ali i sigurnost. Prilagođeni su ali se žele posvetiti onom što sami vole“, “kaže Marc Calmbach.

Poslovna nesigurnost skraćuje mladost

 

Mladi  Većina ipak s optimizmom gleda na budućnost

Mladi u Njemačkoj su sve više izloženi društvenom pritisku. Imaju strahove i brige. Oni se uglavnom odnose na traženje posla. Uvjeti zapošljavanja su postali nesigurniji nego u prošlosti. Čak i svjedodžbe s najboljim ocjenama i brojne prakse više ne jamče siguran posao. Takav razvoj događaja ima posljedice. Mladi starosne dobi između 14 i 17 godina u usporedbi s ranijim generacijama, ranije sazrijevaju. “Mene je iznenadilo da se mnogi ponašaju kao mali odrasli ljudi”, kaže istražitelj društvenih kretanja i jedan od autora Sinus studije o mladima Marc Calmbach. Njegov kolega Peter Martin Thomas u intervjuu za Deutsche Welle govori o vrlo racionalnom, prilagođenom i reflektiranom djelovanju. “Djevojčice više razmišljaju o poslovnoj budućnosti od dječaka”, kaže Thomas. Mnogi ograničavaju svoje aktivnosti u slobodno vrijeme kako bi stvorili osnove za kasniju karijeru.

Usprkos ekonomskoj krizi i lošim prognozama, mladi u Njemačkoj su izgleda ipak uglavnom dobro raspoloženi. Oko 60 posto njih optimistično gleda na budućnost. “Teoretski sam uglavnom zadovoljna ali mi ponekad nedostaje motivacija”, kaže 16-godišnja Kerstin. Ona je jedna od 2500 mladih koji su ispitani od strane sociologa sa Sveučilišta u Bielefeldu i stručnjaka sa minhenskog Instituta za istraživanja TNS Infratest. Nalogodavac studije je koncern Schell koja već desetljećima, u razmaku od četiri godine, objavljuje ove visoko priznate studije. Posljednja je urađena 2010. godine. Profesor Mathias Albert potvrđuje optimistično raspoloženje među mladima: “Ono međutim što mladi jako žele je predvidljivost.” Društvena pravila moraju biti dosljedno primjenjivana. Zato su porasla i očekivanja od škole. Mladi žele angažirane nastavnike koji mogu biti i njihov uzor.

Opasnost za mir i demokraciju

 

Dosadašnje izjave o osjećajima i razmišljanjima odnose se uglavnom na mlade koji pripadaju višem i srednjem sloju društva. U ovaj sloj ubraja se njih dvije trećine. Preostala trećina je socijalno slabiji ili teško ugroženi sloj društva. Među mladima iz ove skupine dominiraju beznađe i utučenost. Njima nedostaju ideje, perspektive i motivacija. Oni su znatno manje socijalno angažirani, kod njih je izražena veća tendencija za trošenjem novca i nerealni snovi o budućnosti.

Naučnici su pomalo šokirani izjavama mladih iz srednjeg i višeg sloja koji se jasno žele distancirati od socijalno slabijih vršnjaka. Oni jasno govore da ne žele imati posla sa “onima koji ne žele dati doprinos” ili “strancima”. Obje studije o mladima govore o “socijalno suspendiranima.” To je jasan signal za zabrinjavajuće društvene promjene, zaključili su istražitelji društvenih promjena. I Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OSCE) je kritizirala to što u Njemačkoj roditeljski dom zapravo odlučuje o budućnosti mladih. Istraživač socijalnih promjena Peter Martin Thomas sa Sinus isinstituta stoga preporučuje da se više podrži tolerancija i razumjevanje u društvu. “U obrazovni sustav moramo više ukorijeniti susrete i međusobnu suradnju.”

Ukoliko se još više povećaju razlike između društvenih slojeva, bit će ugrožen socijalni mir ali i demokracija, upozoravaju stručnjaci, autori dvije studije o mladima u Njemačkoj.

Autori: Wolfgang Dick/Belma Fazlagić-Šestić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -