Published On: Pon, kol 13th, 2012

Srebrenica: Letcima se poziva na protjerivanje Srba

SREBRENICA – U Srebrenici su noćas ispred zgrada i kuća u kojima žive srpske obitelji ostavljani leci s naslikanim ljiljanom i pozivom na protjerivanje Srba iz ovog grada.

Kako je potvrđeno iz Centra javne sigurnosti Bijeljina, na letku, koji nije potpisan, uz poruku “Glasajmo za Srebrenicu” navodi se, između ostalog, da je ovaj grad “bio i bit će bošnjački”.

-U ime Alaha, milostivog, samilosnog! Neka se kazni svaki Srbin zbog genocida u Srebrenici, neka osveta bude pravda za Srbe, neka prva bračna noć bude naš zavjet, neka se svi Srbi protjeraju iz Srebrenice, Srebrenica je bila i biće bošnjačka!, piše u tekstu.

Predsjednik Boračke organizacije Srebrenica Miloš Milovanović rekao je Srni da su leci uglavnom stavljani ispred srpskih stanova.

-Iz ovoga se vidi da je poruka jasna, i da je sve rečeno. Način na koji se ušlo u kampanju za predstojeće lokalne izbore pokazuje da, ako Bošnjaci pobijede u Srebrenici, za srpski narod tu opstanka neće biti, smatra Milovanović.

Zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je Srni da je ogorčen ovakvim porukama, te da jamči da to Bošnjaci nisu uradili.

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” najavila je da će podnijeti krivičnu prijavu Okružnom tužiteljstvu Bijeljina sa zahtjevom za pokretanje istrage protiv autora i distributera letaka.

-Tražimo od MUP-a RS da pokrene istragu, jer je sadržaj letka takav da izaziva nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost što je krivično djelo, navodi se u priopćenju Građanske inicijative.

bitno.ba

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare