Published On: Pon, lip 20th, 2016

Tadić: Sve je to zakuhao neko ko bi da razvali Savjet ministara u nekom novom bošnjačko-srpskom sukobu

Tadić je kazao da problem oko objave rezultata popisa stanovništva proizvodi nepotreban sukob i da će Republika Srpska sama objaviti svoje rezultate popisa

 

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadićbio je gost Novog dana. Govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji, popisu stanovništva kao i ”problemu bosanskog jezika” u Republici Srpskoj.

 

Tadić je kazao da problem oko objave rezultata popisa stanovništva proizvodi nepotreban sukob i da će Republika Srpska sama objaviti svoje rezultate popisa.
”Oni koji su potpisali ovu metodologiju, dali su razlog za novi sukob Srba i Bošnjaka. Bošnjacima to ide u prilog jer bi tako njihov broj u RS-u biti veći nego što stvarno jeste. Gospodin Ivanić je pokušao pronaći izlaz iz ove situacije pa je tražio da RS sama proglasi rezultate popisa. Mi očekujemo da Narodna skupština da rješenje za ovo pitanje i da se proglase rezultati popisa koji su tačni. Sve je ovo zakuhao neko kome je cilj da se razvali Savjet ministara u nekom novom bošnjačko-srpskom sukobu”, ispričao je Ognjen Tadić.

 

Istakao je da problem s ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine najveći problem imaju oni koji ovu zemlju najviše zagovaraju.

 

”Ono o čemu govori gospodin Ivanić je – nepovjerenje. Ovu vrstu provokacije s metodologijom popisa treba racionalnije posmatrati u interesu istine u Bosni i Hercegovini. Oni koji najviše zagovaraju BiH imaju problem s tim što je BiH ovakva kakva jeste. Ovakva zatucana i opljačkana BiH, zatucana i opljačkana Republika Srpska, zatucana i opljačkana Federacija BiH su najbolji podanici za esktremitičke i podaničke politike. Da li ćemo nešto uspjeti krenuti naprijed? Hoćemo ako pravosudne i policijske institucije budu radile svoj posao. Mi imamo samo mogućnost da djelujemo kao glas naroda”, kazao je Tadić.

 

O prodaji rudnika Ljubija…
”Mi ne znamo u čijim rukama će rudnik Ljubija završiti. Očekujemo da to narod posmatra kao egzistencijalno pitanje. Bitno je samo da li ima posla ili ga nema. Pitanje je samo gdje će ići novac, da li će ostati ovdje ili ide na neka ostrva”, naglasio je Tadić.

 

O ulasku BiH u NATO…
”Problemi koje BiH ima s NATO-om su vrlo konkretni. Mediji iz nekog svog razloga prednost daju lupetanjima. I onda slušate analize koje nemaju mozga. Mi smo zarobljeni u periodu od 1941. do 1945. što se tiče nekih ljudi, a ono što želimo da postignemo je 2050. da bismo ocijenili kakva jebudućnost”, dodao je gost Novog dana,.

 

O ”problemu bosanskog jezika” u Republici Srpskoj…
”Ta djeca su kao vojnici gurnuti u sukob s Republikom Srpskom. Zašto je ovo svaki dan tema? Zato što kad nestane mržnje, treba je ponovo proizvesti”, zaključio je Tadić.