Published On: Pon, lip 20th, 2016

Kitarović: Kanonizacija Stepinca nije rehabilitacije ustaštva niti je uperena protiv srpskog naroda

ZAGREB – Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da predstojeći susret s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije potaknula međunarodna zajednica, već da je motiviran obostranom željom da se učine konkretni koraci s ciljem približavanja dvije države. Kitarović smatra bitnim što postoji iskrena želja za rješavanjem otvorenih pitanja, te je u tom kontekstu spomenula pitanja granice, nestalih osoba ili položaja manjina – srpska u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

Prema njezinim riječima, Hrvatska nema namjeru blokirati Srbiju već će inzistirati na ispunjavanju kriterija za pristupanje EU, kako kopenhaških i madridskih tako i kriterija iz asocijacije i pridruživanja. Kitarović vjeruje da će ekonomska suradnja dvije zemlje biti bolja kada počnu se rješavaju najvažnija pitanja. “Srbija je za Hrvatsku vrlo važan trgovinski i gospodarski partner”, rekla je Kitarović za Radio-televiziju Srbije.

Komentirajući porast ustaštva od trenutka ulaska Hrvatske u EU, Kitarović je navela da je riječ o izlovan incidentima, a ne o državnoj politici, te naglasila da osuđuje totalitarne režime. Ona je rekla da u procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca nema nijedan element rehabilitacije ustaštva niti je uperena protiv Srbije i srpskog naroda, te da to pitanje “ne smije biti kamen spoticanja u odnosima dvije zemlje”.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Kitarovic-Kanonizacija-Stepinca-nije-rehabilitacije-ustastva-niti-je-uperena-protiv-srpskog-naroda/375129