Srijeda, 29 svibnja, 2024

Dodik odgovara partneru: Vi bi da je BiH muslimanska

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna kako je na mitingu “Srpska te zove” u Banja Luci ”svijet vidio sliku hrabrog i odlučnog srpskog naroda, sliku patriota koji vole Republiku Srpsku i slobodu i koji neće da budu lažno žigosani i etiketirani ogavnom etiketom ‘genocidaša”’.

“Etiketu ‘genocidnog naroda i genocidne Republike Srpske’ žele namjerno i smišljeno da nam stave na čelo samo s jednim ciljem – da nam ukinu Republiku i nametnu kolektivnu odgovornost za nešto što se nije desilo, i to ne samo nama, već i našim precima i potomcima. To je najveća smišljena uvreda koju su spremni da nam naprave, što je ponižavajuće i neprimjereno za slobodarski srpski narod koji je podnio najveću žrtvu u svim proteklim ratovima, narodu koji je bio najveća žrtva genocida”, rekao je Dodik.

Neljudsko

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika stranke “Narod i pravda” Elmedina Konakovića da je svijet sinoć vidio “neljudske nastupe” onih koje, kako je rekao, nažalost, zovu svojim komšijama i s kojima, nažalost, dijele političku stvarnost, Dodik je odgovorio pitanjem: “Šta je bilo neljudsko!? To što smo govorili o zločinima počinjenim nad srpskim narodom u Srebrenici od naroda kojem pripada Elmedin Konaković?”.

“Je li ‘neljudski’ to što smo progovorili o stradanju našeg naroda? Je li ‘neljudski’ što je svijet vidio samo djelić istine o događajima u i oko Srberenice – Branislava Vučetića, kome su muslimani ubili kompletnu obitelj, i koji je svijetu ispričao golgotu koju je prošao, ili je ‘neljudska’ majka Slavka Mandić, žena kojoj su muslimani ubili dvije kćerke i muža?”, upitao je Dodik.

Poručio je Konakoviću kako je ”svijet sinoć imao priliku samo da vidi ljubav, emocije, patriotizam i želju da srpski narod želi da živi u miru u svojoj Republici Srpskoj za čiju obranu je živote dalo tisuće srpskih junaka, koja nije nikakav inat već sloboda, da žele da žive ponosni bez bilo kakvog omalovažavanja, ponižavanja, nametanja mišljenja i krivotvorenja povijesnih činjenica od političkog Sarajeva i raznih bjelosvjetskih mešetara”.

Politička stvarnost

“Nitko nije ni sinoć, niti bilo kad negirao nešto što se nije desilo, jer čega nije bilo ne može se ni negirati. Sinoć smo po tko zna koji put rekli da se u Srebrenici desio veliki zločin i svi ljudi na Trgu Krajine su odali poštu svim stradalima, izrazili pijetet i saučešće njihovim obiteljima. Da li je to ‘neljudski’, gospodine Konakoviću!? Mi to nikada nismo doživjeli od vas u Sarajevu, vi ste ti koji negirate srpske žrtve i od zločinaca pravite heroje”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da, ”ako muslimani mogu i hoće da ignoriraju srpske žrtve, da ih olako izbrišu gumicom s papira, on to ne može, niti ima pravo na tako nešto”.

“Ni kao čovjek, ni kao Srbin, ni kao predsjednik Republike Srpske neću, ne mogu i ne smijem da zaboravim žrtvu svojih predaka radi budućnosti svojih i naših potomaka i radi Republike Srpske, a vama u Sarajevu ostavljam da radite po svojoj savjesti”, rekao je, dodavši da izdajnik nikad nije bio, niti je ikada bio spreman za izdaju, niti je izdaja vlastitog naroda njegova opcija.

O tome šta je svijet vidio sinoć, rekao je Dodik za Srnu, ipak, najviše govori Konakovićeva izjava da, kako je rekao, nažalost, nas zove svojim komšijama i da, nažalost, sa nama dijeli političku stvarnost.

Unitarna BiH

“Time je Elmedin Konaković sve rekao, i previše. Bio je otvoren i direktno nam poručio da mu je žao što smo mi, Srbi njihove komšije. U tome i jeste suština svega – Elmedin Konnaković i slični njemu u Sarajevu voljeli bi da nas nema i da je BiH cijela njihova, unitarna, muslimanska, centralizirana, a to malo Srba što bi ostalo da postanu građani trećeg, četvrtog reda, kao što su sada u Sarajevu. E, u tome je razlika između vas i nas, Dino Konakoviću. Mi želimo daytonsku BiH, da živimo jedni pored drugih u dva entiteta, poštujući daytonsko uređenje BiH, a vi bi da BiH bude muslimanska, ni srpska, ni hrvatska, i da umjesto domaćih političara sudbinu ovog naroda određuju stranci. To nikada nećemo dozvoliti, jer Republika Srpska je vječna, kao što je vječan i srpski narod”, zaključio je Dodik.

Usvojeni zakoni

Parlament Republike Srpske je u petak rano ujutro glasovima vladajuće većine usvojio entitetski izborni zakon kojim se izravno krši ustav BiH i važeći izborni zakon na državnoj razini, što je odmah naišlo na osude međunarodne zajednice.

Izborni zakon donesen je na Dodikov poticaj kao odgovor na nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH za kojima je u ožujku posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Spornim zakonom sve ovlasti za provedbu izbora oduzimaju se Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) i prenose na entitetsko izborno povjerenstvo, a glasovima vladajuće većine usvojena je i odredba po kojoj mandati ubuduće ne bi pripadali pojedincu koji ih osvoji nego političkoj stranci na čijoj su listi izabrani.

Na taj se način uvodi čvrsta stranačka stega jer parlamentarni zastupnici tijekom mandata više ne bi mogli mijenjati stranke.

Banke i broj pristalica

Uz to je izmijenjen i zakon o radu kako bi se pogodovalo dužnosnicima pod sankcijama. Takvima koji su po pravilu pod američkim sankcijama poput Dodika sada je omogućeno da plaće primaju u gotovini a ne isključivo preko računa koje im banke po pravilu zatvaraju.

Kad je u pitanju posjećenost mitingu, prema izjavama organizatora, radilo se o oko 50 tisuća pristalica koje su došle u Banja Luku. No, analitičari koji se bave procjenama okupljanja, kažu kako se radi o oko 9 tisuća ljudi.

- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -