Published On: Pon, lip 20th, 2016

‘LOCIRATI, UHITITI, TRANSFERIRATI…’: Stručnjaci objasnili što će se dogoditi kad se huligani vrate u Hrvatsku

Nakon nereda na utakmici protiv reprezentacije Češke, hrvatska policija ističe kako su napravili sve što je u njihovoj moći a izgleda da neće stati – spremno čekaju da se identificirani huligani vrate u zemlju.

Prema neslužbenim informacijama, RTL-a  krivci za incident i dalje su izvan Hrvatske.Slobodna Dalmacija pak piše kako se dio vratio i sam prijavio policiji.

Kako piše Jutarnji, policija je dosad na osnovi fotografija identificirala 25 huligana iz St. Étiennea. Prema izrađenom profilu, većina ih je iz Zagreba i Splita. Imaju između 26 i 36 godina. Većina ih je zaposlena i neoženjena. Veći dio njih živi kod roditelja, a svi su u policijskim kartotekama zabilježeni kao sudionici u više incidenata na utakmicama. Dio ih je pod mjerama zaštite.

Nema informacija o uhićenima

Nakon što su napravili nered, ne žuri im se kući. Jer Hrvatska je policija spremna, no uhićenja još nema. Policija pretpostavlja – i dalje su u Francuskoj. A što dotad rade Francuzi – pokušali su doznati i u HNS-u.

“Tražili smo podatke, ali nismo dobili nikakve podatke o eventualno uhićenim osobama”, rekao je Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a.

Upozorenje protiv linča

Prema podacima kojima zasad raspolažu u MUP-u – u Francuskoj su uhićene i obrađene tek dvije osobe i to prije utakmice. Dosad su hrvatske službe identificirale 30-ak ljudi.

“Trebamo biti vrlo oprezni jer bilo je ljudi koji su pokušali fizički spriječiti te huligane da urade to što su radili”, rekao je Vlaho Orepić, tehnički ministar unutarnjih poslova. O svemu će sutra raspravljati s premijerom i kolegama iz Vlade.

Što slijedi?

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da je hrvatska policija svoj posao odradila. Objašnjava što slijedi.

“Kad budu identificirani hrvatska policija će ih svakako uhititi i privesti ili na prekršajni ili kazneni sud, ovisno o tome što će se u obradi utvrditi; postoji li sumnja na počinjenje prekršaja ili kaznenog djela”, objašnjava sigurnosni analitičar Željko Cvrtila.

Francuzi odbili pomoć

Dodatne policijske snage iz Hrvatske za utakmicu sa Španjolskom – Francuzi su odbili. U HNS-u su sve informacije o eventualnim novim neredima proslijedili dalje.

“Informacije koje dobivamo, koje ukazuju na određene probleme koji bi se mogli dogoditi u Bordeauxu dijelimo sa francuskom policijom i dijelimo sa UEFA-om. Već smo podijelili sve informacije i nadamo se da ćemo sa našim partnerima moći napraviti više nego u Saint Etienneu”, rekao je Marković.