Published On: Sri, stu 28th, 2018

SVEBOŠNJAČKA KOALICIJA NA POMOLU Izetbegović: Programi SDA, SDP-a i DF-a 99 posto jednaki

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić kazao je nakon današnjeg sastanka s izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) da njegova stranka namjerava razgovarati o formiranju vlasti isključivo kao dio bloka kojeg još čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka.

– DF, zajedno sa SDP-om i Našom strankom, čini dogovoreni blok lijevih, građanskih stranaka, ili kako smo ga mi nazvali “bh. blok”, i da sve odluke koje se tiču daljeg sudjelovanja u vlasti ili opoziciji ćemo donositi samo u okviru tog bloka, piše Faktor.ba

To podrazumijeva i suglasnost ostale dvije stranke jer nama je kao DF-u u cilju održati taj blok i u idućem razdoblju potpuno zajednički nastupati u nekim narednim izbornim ciklusima – poručio je Komšić.

Komšić je izjavio, govoreći o jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, da DF nije niti će ikada biti ona stranka koja će biti ili sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ, kako je kazao, na mala vrata uvukao u rukovodstvo Zastupničkog doma ili u Vladu FBiH ili eventualno na razini države.

– To smo rekli ljudima u SDA. Razgovarali smo otvoreno o svemu. Jako cijenimo što kolege iz SDA prihvaćaju ovakav stav, da mi kao stranka ne nastupamo više samostalno i da za svaku vrstu odluke, a mi nismo još uvijek kao blok o tome razgovarali, nećemo donositi sami nego isključivo u suradnji s ove dvije stranke.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je istaknuo da njegova stranka i DF imaju identične poglede na situaciju u BiH i regiji.

– SDA je ponovila svoje poznate stavove. Željeli bi jaku, odgovornu i zrelu koaliciju koja se može suprotstaviti dezintegracijskim silama u BiH i na Balkanu. Ponudili smo ovom bloku da uđe zajedno sa SDA u vlast, tako da imamo jednu široku koaliciju baziranu na programima. Mislim da su programi 99 posto jednaki. Potrebno je samo potisnuti animozitete koji su nastali kroz rivalstva. Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore, da vidimo možemo li naći zajednički dogovor. Po meni, to bi bilo rješenje za BiH. Nadamo se takvom raspletu – kazao je Izetbegović, naglasivši da će, u suprotnom i ako se nastavi s postupnim formiranjem vlasti negirajući volju birača, njegova stranka pristupiti drugim rješenjima.

Druga rješenja koja je najavio Izetbegović, podrazumijevaju pregovore s manjim strankama.

– Ako zaista ovaj blok kani isključiti SDA iz vlasti, a time poništiti volu stotina tisuća birača, mi ćemo biti prisiljeni da tražimo druga rješenja mimo njih – pojasnio je.

SDA smatra da je korektno i mudro ponuditi pobjedničkim strankama da se napravi jaka fronta i jaka koalicija, a sve ostalo su, ocjenjuje predsjednik te stranke, avanture u koje će se SDA nerado upuštati. Kada je jučer održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u pitanju, Izetbegović je postupak drugog bloka ocijenio kao protivan propisima, a samim tim i izbor Elvira Karajbića za predsjedatelja Zastupničkog doma.

– Mi smatramo da je to učinjeno protivno Statutu. Trebalo je biti formirano kompletno rukovodstvo, a ne samo jedan predsjedatelj. Vjerojatno ćemo tu stvar problematizirati pred Ustavnim sudom – kazao je predsjednik SDA.

Komšić je, s druge strane, kazao da postoji otvorena mogućnost formiranja vlasti bez SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su već dogovorili koaliciju na državnoj razini.

– Svjesni smo činjenice, kako sada stvari stoje, da je na razini BiH ipak moguće praviti i druge kombinacije, koje podrazumijevaju čak i da SNSD nije dio te kombinacije. Takvi su brojevi. Međutim, to su stvari o kojima nismo ništa zaključili. Nismo ništa konkretno zaključili – izjavio je Komšić.

Predsjednik DF-a je najavio mogućnost da po prvi put u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH HDZ BiH neće imati “kontrolni paket” te da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) mora donijeti odluku o strukturi Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH. Razvoj situacije, dodaje, ovisi upravo o odluci SIP-a.

– Neprihvatljivo je da odluka SIP-a bude takva da će odgovarati samo zahtjevima HDZ-a, a da će zanemariti situaciju s popunjavanjem Kluba Srba – dodao je.

Komšić je, kazao je, predložio da stranke ljevice, odnosno takozvani “bosanskohercegovački blok”, dogovore zajednički stav, kojeg će priopćiti SDA ili drugim strankama, a njegova stranka, dodaje, samostalno nema kapacitet da moderira pregovore o formiranju vlasti.

Za SDA je, kazao je Izetbegović, prihvatljivo rješenje koje je u skladu s Ustavom FBiH. Problem u formiranju zajedničkog bloka, kojeg bi činile SDA i strake ljevice, je, smatra Izetbegović, mlađi ljudi u strankama ljevice koji nemaju dovoljno iskustvo.

– Ovi stariji i iskusniji su pragmatičniji – kazao je Izetbegović.

Ponovio je da SNSD i HDZ BiH nisu izbor SDA već izbor naroda te da nije moguće zanemarivati volju naroda. Sastanak izaslanstva SDA i HDZ-a BiH, dodao je, bit će održan u petak u Mostaru u Gradskoj vijećnici.

Kada je zastava Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH u pitanju, Komšić je kazao da se zastava sklanja te da je od službi Predsjedništva BiH zatraženo da napravi izvještaj o odgovornosti za postavljanje zastave entiteta u hodnik i Svečani salon zgrade Predsjedništva BiH.

– Gospodin Šefik ide s lijeve strane, ali kad se ugase svjetla u Predsjedništvu, a ja idem s desne pa onda tko prije stigne do te zastave da je skloni – kazao je Komšić nakon pitanja o zastavi entiteta RS u hodniku Predsjedništva BiH. – objavio je bošnjački portal Faktor./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare