Tegeltija odgovorio SDA: Njihova inicijativa ništa ne znači, mogu govoriti šta hoće

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija osvrnuo se danas nakon sjednice VSTV-a na poziv SDA da podnese ostavku ili da bude smijenjen.

“SDA kao nijedna druga politička stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative. To uopće ne razmatramo i o tome se ne može razgovarati. To je jedan neozbiljan pristup i oni mogu govoriti šta hoće. Na osnovu te inicijative se ništa neće dogoditi”, kazao je Tegeltija.

Inače, Tegeltija je optužio najviše predstavnike SDA za “vrlo opasan politički pritisak na rad pravosudnih institucija, posebno Tužilaštva

Nakon toga mu je iz SDA odgovoreno da Tegeltija ne treba moralizirati nego biti smijenjen zbog afere “Potkivanje”.

“Umjesto što licemjerno moralizira, optužuje SDA za tobožnji pritisak na pravosuđe i brani kompromitiranu glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija bi trebao da podnese ostavku ili bude smijenjen. Razumljivo je da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, jer ga je ona sačuvala od procesa u aferi ‘Potkivanje’, u kojoj je kompletna bh. javnost mogla vidjeti snimak i način rada predsjednika VSTV-a”, poručili su iz SDA.

Govoreći o radu tužiteljau predmetu “Respiratori” danas je Tegeltija kazao da je
duboko uvjeren da su tužioci i u ovom predmetu čestito radili svoj posao.

“U istragama je standard dokazivanja niži nego u sudskom procesu. U istragama tužiocu treba osnovana sumnja, a ne standard van svake osnovane sumnje koji je karakterističan za presudu”, kazao je Tegeltija.