Rusija zaprijetila vetom, odložena sjednica u UN-u

Vijeće sigurnosti UN-a danas glasuje o Rezoluciji o Srebrenici na sjednici koja je zakazana za 16 sati. N1 saznaje da je Rusija zaprijetila vetom na Rezoluciju, nakon što je Kina tražila odlaganje glasovanja.

Verziju rezolucije koja će se izglasavati, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nroda podnijela je Velika Britanija. Ova zemlja podnijela je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici kasno sinoć.

Novinar u UN-u Erol Avdović ističe za N1 da sve izgleda kao partija pokera.

“Sjednica je odložena na sat vremena. Sve izgleda kao partija pokera u kojoj se gleda kada će netko trepnuti. Rusija je zaprijetila vetom. Sergej Lavrov je nazvao direktno London i zaprijetio vetom, no Britanci su odlučni da nastave s rezolucijom. Rusi nisu očekivali toliku odlučnost od Engleza. Moguće je da na sjednici odmah na početku umjesto rasprave bude glasovanje o rezoluciji”, kazao je Avdović za N1.

Sjednica je prvobitno pomjerena na 17h, a zatim na 21h.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasovanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra kako predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regiji i da o njemu nema suglasnosti ni svih naroda u BiH.

Ivanić: Britanci bi trebali doći pameti i odustati

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je komentirao je zadnje događaje oko rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

”Sve što se događa oko rezolucije i ove sjednice pokazuje koliko smo bili u pravu mi koji smo svojevremeno upozoravali, posebno veleposlanike, da je ovo stvar oko koje se Bosna i Hercegovina, ali ne samo ona može podijeliti”, rekao je Ivanić.

On smatra kako je vidljivo da postoji duboka podjela ne samo u BiH, nego povodom Bosne i Hercegovine i u međunarodnim institucijama.

”Sve ovo što se događa ukazuje na osjetljivost ove teme. Nadam se da će ovih nekoliko sati utjecati da svi koji se bave ovim poslom u Vijeću sigurnosti, a posebno autori rezolucije – Britanci, dođu pameti i shvate kako je ovo stvar koja je davno nadišla neku lokalnu upotrebu i da je u pitanju jedan izuzetno ozbiljan događaj”, izjavio je Ivanić.

On se nada kako će autori razumjeti i sami odustati od nasilnog provođenja i inzistiranja na ovoj rezoluciji, piše ATV.

”Narednih nekoliko sati će biti važno, ne samo za rezoluciju nego za dugoročnu stabilnost Bosne i Hercegovine”, kazao je Ivanić.

Bljesak.info