Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Susjed o atentatoru na slovačkog premijera: Rekao mi je zašto je bio ljut na njega

Must Read

L‘udovit je rekao da bi njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula izrazio ljutnju zbog onoga što je vidio kao sve veće napade na slobodu govora pod Ficovim vodstvom.

Na periferiji uspavanog gradića Levice u Slovačkoj danas je nekoliko policajaca stajalo na ulazu u stan u kojem je 71-godišnji bivši zaštitar i pjesnik Juraj Cintula, osumnjičen da je ustrijelio slovačkog premijera Roberta Fica, živio zadnjih 40 godina.

“Šokiran sam. Bio je pristojan, uslužan i smiren tip”, rekao je za britanski Guardian njegov dugogodišnji susjed i prijatelj Mile L‘udovit stojeći ispred skromne sive stambene zgrade u kojoj su njih dvojica živjeli 40 godina.

L‘udovit je rekao da je posljednji put vidio Cintulu u ponedjeljak te nije primijetio nikakve promjene na njemu. “Poznajem ga desetljećima. Ako je nešto planirao, nije bilo nikakvih znakova. Ali ne mogu znati što je bilo u njegovoj glavi”, rekao je, prenosi Index.hr.

Bivši zaštitar koji je pisao pjesme

Slovačka policija još nije službeno imenovala Jurja Cintulu kao napadača. L‘udovit je potvrdio ranije medijske napise da je Cintula bivši zaštitar koji je pisao pjesme.

U videu za koji se ne zna kad je nastao, a objavljen je na Facebooku, vidi se muškarac za kojeg je Reuters potvrdio da je napadač i čuje se kako govori: “Ne slažem se s vladinom politikom.”

“Bio je ljut zbog Ficovog napada na slobodu govora”

L‘udovit je rekao da bi njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula izrazio ljutnju zbog onoga što je vidio kao sve veće napade na slobodu govora pod Ficovim vodstvom.

“Ali nikad ne bih pomislio da je sposoban za takve akcije. Nikada nije govorio o nasilju”, rekao je susjed pa dodao: “Nemam objašnjenje zašto je učinio to što je učinio.”

Ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estoka opisao je pucnjavu kao politički motiviran pokušaj ubojstva. Atentatoru prijeti od 25 godina zatvora do doživotne kazne. Ministar je također potvrdio da je atentator djelovao sam i da je ranije sudjelovao na protuvladinim prosvjedima.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -