Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Trebaju nam euro i četiri slobode

Must Read

”Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na summitu ćemo razgovarati kako da provedemo sve prioritete regije za ovu godinu”, izjavio je danas europski tajnik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi pred otvaranje Summita lidera Zapadnog Balkana i Europske unije u Kotoru.

Plaćanje eurima

Prema njegovim riječima, u okviru spomenutih prioriteta je najvažnija SEPA (Single Euro Payment Area), odnosno oblast zajedničkog plaćanja eurom.

Naveo je kako svi građani i poduzeća cijele regije mogu imati koristi od ovog plana već od prvog dana sljedeće godine.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O’Brien izjavio je pak kako SAD snažno podržavaju Plan rasta za Zapadni Balkan jer on podrazumijeva bolju budućnost i za građane i za zemlje.

O’Brien je uoči početka summita u Kotoru, rekao da se to svodi na četiri slobode – ljudi, dobara, kapitala i usluga, da se kreću preko granica.

Ušteda od 7 posto

”Zemlje koje ispunjavaju svoje reformske uvjete će se pridružiti europskom području plaćanja, što će smanjiti troškove za možda sedam posto svaki put kada netko pošalje novac. To će smanjiti troškove zaduživanja, što će omogućiti poduzećima da se prošire. Ovdje se radi o pokazivanju prednosti za građane regije u pridruživanju europskom tržištu”, rekao je O’Brien.

Podsjetimo, krajem travnja radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usuglasio je Listu reformi s kvalitativnim/kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Video: Krišto: Na samitu ćemo razgovarati o Planu rasta za zapadni Balkan i o jačanju regionalne saradnje

Kako je navedeno iz Vijeća ministara, lista reformi koju je odobrio Radni tim je ”skoro u cijelosti usuglašena s prijedlozima Europske komisije, odnosno više od 97 posto reformskih aktivnosti usuglašeno je s predstavnicima Europske komisije i Delegacije EU-a u BiH”.

Ranije je Europska komisija predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi zemljama regije omogućio da intenziviranjem reformi značajno ubrzaju proces proširenja i ekonomski rast.

BiH dosta spremna

Na ovom summitu, koji se održava pod sloganom ‘jedna regija, zajednička vizija’, sudjeluje i Krišto, a očekuje se prisustvo i visokih dužnosnika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke, Europske investicijske banke, Energetske zajednice i drugih međunarodnih i regionalnih institucija.

Krišto je uoči summita, izrazila uvjerenje da će panel-diskusije biti kvalitetne i da će svaka zemlja predstaviti napore koje ulaže na putu ka realizaciji zajedničkih inicijativa.

”Kad je BiH u pitanju, dolazimo dosta spremni i pratimo sve aktivnosti, kao i dinamiku u odnosu na zadane rokove kad je u pitanju implementacija Plana rasta za zapadni Balkan”, rekla je.

Dodala je da BiH sudjeluje i u radu na postojećim inicijativama na jačanju regionalne suradnje, poput stvaranja regionalnog tržišta koje vodi k uspostavi jedinstvenog europskog tržišta.

“Aktivno smo radili na usuglašavanju s predstavnicima Europske komisije i EU delegacije u BiH. Od 113 reformi, koje su bile inicijalni prijedlog EU, smo usuglasali 110 reformi”, istaknula je, dodavši da su uspješno ispoštovali sve postavljene rokove.

Krišto je naglasila da je raduje što bi Bosna i Hercegovina trebala biti domaćin sljedećeg summita lidera zapadnog Balkana i EU.

 

- Advertisement -

14 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -