Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

U Češkoj najviše pijane djece u Europi

Must Read

Česi koji spadaju u najveće pivopije na svijetu bilježe i jedan tužni rekord – najviše pijane djece u Europi, a prema posljednjim podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) tijekom posljednjeg desetljeća postotak češke djece koja su makar probala alkohol porastao je sa 70 na 94 posto.
Prema najnovijoj studiji OECD čak četvrtina čeških petnaestogodišnjaka redovito se opija. Dok je 1995. godine 30 posto dječaka i 26 petnaestogodišnjih djevojčica u Češkoj priznalo da je bar jednom bilo zaista vrlo pijano, 2012. godine to je već priznavalo 43 posto dječaka i 41 posto djevojčica.
Čak 25 posto petnaestogodišnjaka u Češkoj je pijano bar jednom nedjeljno. “To me užasava. Riječ je o najvećem postotku u zemljama OECD. Djevojčice počinju piju ranije zato što imaju starijeg dječka i on ih navede na alkohol”, kazao je za današnju Mladu frontu Dnes češki nacionalni koordinator borbe protiv narkotika Jindžih Voboržil.
Jedan od velikih problema u borbi protiv alkoholizma i pijanstva djece je prema riječima Voboržila to što u Češkoj 90 posto prodavaca ne pita za starost djeteta i bez problema mu proda alkoholno piće.
“Njemačka je svojevremeno bila u istoj situaciji ali 10 godina je investirala u kampanje kojima je nastojala da ubijedi odrasle da nije normalno da djeca piju”, kazao je Voboržil, a prenosi B92.
Pijenje alkohola kod čeških tinejdžera potiče i rasprostranjeno toleriranje piva, nacionalnog češkog pića i jake pivarske industrije a pivo se u Češkoj označava često kao “tečno zlato” ili “tekući kruh”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -