Published On: Sri, pro 7th, 2016

Referendum važeći tek u martu ili aprilu?


BANJALUKA – Rezultati referenduma o Danu Republike mogli bi konačno postati zvanični tek na proljeće naredne godine s obzirom na to da je Ustavni sud RS na današnjoj održanoj sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odlučio da je Narodna skupština RS prekršila interes bošnjačkog naroda jer izvještaj o rezultatima referenduma nije prije objavljivanja u “Službenom glasniku RS” dostavljen u Vijeće naroda na razmatranje. Sa odlukom Ustavnog suda RS saglasili su se i Bošnjaci u NS RS, Sekretarijat parlamenta, kao i poslanici vladajućih stranaka i opozicije.
Ono, pak, oko čega su se danas koplja lomila jeste motivacija Sekretarijata – da li je odluka o rezultatima referenduma namjerno poslata mimo procedura, kako bi se spriječilo dalje procesuiranje članova Komisije za sprovođenje referenduma u Tužilaštvu BiH, kako tvrdi opozicija, ili – upravo suprotno tome – isključivo kako bi odluka što prije bila objavljena, čime bi i rezultati referenduma postali zvaničan akt RS. Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, odmah je zaustavio spekulacije da se radi o namjernom propustu. Istakao je da je učinjena proceduralna greška i da će parlament sada samo ponoviti proceduru prihvatanja izvještaja o referendumu, s tom razlikom da će ih ovog puta, poštujući odluku Ustavnog suda RS, uputiti u Vijeće naroda RS prije slanja “Službenom glasniku”. “Generalni sekretar je nadležan za objavu. On nikakvu grešku nije napravio jer je bilo mišljenje da je riječ o odluci, a takvim aktima Ustavni sud se do sada nije bavio”, rekao je Čubrilović. Slično tvrdi i Marko Aćić, gensek parlamenta, ističući da je postojala najbolja namjera, ali da greška nije suštinska, već isključivo proceduralna.
Ukoliko Klub Bošnjaka u Vijeću naroda podnese apelaciju o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, Aćić je ocijenio da bi rezultati referenduma mogli postati zvanični u martu ili aprilu naredne godine. “Ovdje nije povrijeđeno nikakvo meritorno pravo, nego samo pravo Vijeća naroda RS da oni prvi razmatraju i čitaju te akte”, naglasio je on. Iako nije direktno najavio apelaciju, iz izjave koju je dao Senad Bratić, potpredsjednik NS RS i član “Domovine”, to se moglo naslutiti. Rekao je da se Bošnjaci principijelno zalažu za poštovanje procedura i prava koja proističu i iz Ustava RS i iz Ustava BiH, te da će ih nastaviti proceduralno koristiti. Za Vukotu Govedaricu, predsjednika SDS-a, nema dileme – proceduralna greška je učinjena namjerno kako bi se, kako on tvrdi, referendum o izjašnjavanju o Danu Republike pretvorio u neobaveznu anketu.
“Referendum se desio, a objave u ‘Službenom glasniku’ nema, iz čega je jasno da je bio samo jedna obična anketa koja je vladajućoj garnituri poslužila za klasičnu manipulaciju pred lokalne izbore”, ustvrdio je Govedarica, koji dalje tvrdi da sada neće biti moguće ponoviti proceduru jer je, kako je objasnio, NS RS raspustila Komisiju za sprovođenje referenduma, koja je jedina nadležna da podnese izvještaj parlamentu o rezultatima narodne volje.   Čubrilović, pak, tvrdi da NS RS jeste konstatovala da je komisija prestala sa radom, ali da je još u funkciji iz proceduralnih razloga, te da nema nikakve prepreke da u tom svojstvu ponovo izvještaj podnese. Isto tvrdi i Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a. Podsjećamo, Ustavni sud RS je na današnjoj sjednici, osim što je odbacio objavljivanje pomenutog izvještaja reagujući na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, prihvatio da razmatra zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o Zakonu o praznicima RS, koji je izmijenjen na osnovu sprovedenog referenduma, ali je odbacio zahtjev Bošnjaka da Ustavni sud proglasi neustavnim Zaključak parlamenta da Vlada RS reguliše na koji način će se primjernom pomenutog zakona osigurati vjerske slobode. Ustavni sud je to obrazložio tako što je naglasio da zaključak ne sadrži pravnu normu opšteg karaktera, što, uprošćeno rečeno, znači da akt nije obavezujući. Zakoni o policiji i zdravstvenom osiguranju Narodna skuština RS je na početku današnjeg zasjedanja, nakon aktuelnog časa, raspravljala o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku, te Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, takođe po hitnom postupku.
Raspravu su pratile žestoke optužbe opozicije na račun vladajuće stranke u RS, te tvrdnje da će tender za izradu sistema uvođenja elektronske zdravstvene knjižice i elektronskog kartona favorizovati određene kompanije. Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS, rekao je da je opozicija raspravu o zakonu skrenula u pogrešnom pravcu, te je ustvrdio ne samo da će tender biti transparentan i u skladu sa zakonima, već da će novi sistem dovesti do modernizacije i ušteda u pružanju zdravstvene zaštite. SNSD osporava Dan državnosti BiH SNSD je u Ustavni sud BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti prva tri člana Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH, uz obrazloženje da srpski narod taj praznik ne prihvata kao svoj. Time je ispunjeno obećanje Milorada Dodika, predsjednika RS, da će taj akt biti upućen i da će u obrazloženju stajati identična rješenja koja su Bošnjaci iznijeli u apelaciji Ustavnom sudu osporavajući Dan RS.
www.nezavisne.com

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>