Srijeda, 17 srpnja, 2024

Osumnjičen 21 pripadnik HVO-a iz Mostara

Must Read

Kako Dnevni list doznaje iz dobro obaviještenih izvora, konkretno u ovom slučaju radi se o 21 osobi osumnjičenoj za ratne zločine nad Bošnjacima, redom bivšim pripadnicima Bjelopoljske bojne HVO-a, Vojne policije HVO-a i MUP-a HR H-B i to na području Bijelog polja i mjesta Vojno u blizini Mostara.

Tužiteljstvo BiH čak 21 bivšeg pripadnika HVO-a sumnjiči za ratne zločine nad Bošnjacima počinjene na području Mostara. Većina njih nije ni bila upoznata da se sumnjiče za ratne zločine dok im na kućnu adresu nije stigla obavijest iz Tužiteljstva BiH u kojoj se izvješćuju da su osobe koje ih terete svojim iskazima – pod mjerama zaštite zbog opasnosti od ugrožavanja svjedoka!
Radi se o 21 bivšem pripadniku HVO-a koji imaju status osumnjičenih osoba zbog sumnji za zločine počinjene u Bijelom polju, odnosno mjestu Vojno, dok se konkretno za Mostar već mjesecima očekuju najmanje četiri optužnice za zločine na području Mostara.
Ovo nije kraj kada su u pitanju optužnice protiv nekadašnjih visokih časnika HVO-a. Konkretno za Mostar, već mjesecima se očekuju najmanje četiri optužnice za zločine na području Mostara u periodu 1993. godine. Kako se doznaje, optužnice će teretiti visoke dužnosnike HVO-a Mostara za zločine počinjene na srpskim i bošnjačkim stanovništvom i pitanje je dana kada će ove osobe biti uhićene.
Pritisak na osumnjičene
Opravdano je pitanje vrši li Tužiteljstvo pritisak na potencijalne osumnjičene slanjem Obavijesti o podizanju zaštitnih mjera prema svjedocima koji ih terete. Da pojasnimo, ovi osumnjičenici nikakvim drugim dopisom nisu uopće obaviješteni da imaju “status” osumnjičene osobe u predmetu ratnog zločina. Nedvojbeno je da se ovime još više ugrožava sigurnost samih svjedoka, ali i šalje neizravna poruka osumnjičenima.
Naime, otvara se mogućnost njihovog bijega, ali i opravdano pitanje – je li upravo bijeg, najčešće u susjednu Hrvatsku, i konačan cilj. To bi naknadno moglo biti iskorišteno za političke ciljeve i daljnje produbljenje političkih kriza u BiH te narušavanje međunacionalnih odnosa, pretežito između Bošnjaka i Hrvata.
U ovom kontekstu zanimljiva je i izjava nekadašnjeg branitelja generala Tihomira Blaškića, odvjetnika Ante Nobila, koji je kazao da su, u konkretnom slučaju optužnica za Orašje, haški tribunal vratio predmete BiH jer nije bilo osnova za procesuiranje.
U svakom slučaju, optužnice za ratne zločine i zbivanja koja ih prate često doprinose upravo suprotnim od željenog – daljnjem narušavanju odnosa među sva tri naroda u BiH, što lideri često koriste za dobivanje političkih bodova u svojim nacionalnim korpusima……

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -