Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

OD MALOG VEHABIJE PA DO… : Bahtijaru je nekada smetalo otkrivanje detalja o mudžahedinskom logoru Pogorelica. Danas je “antifašist”…

Must Read

Prijetnje FTV-u od strane studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu glasnije su iz dana u dan. Dakako, nezadovoljstvo političkim magazinom STV-a “60 minuta” i sveukupnom uređivačkom politikom te medijske kuće opravdano je jer je u više navrata odašiljala poruke mržnje i omalovažavala nacionalne vrijednosti i osjećaje.

No, pozivanje na to samo je povod “Pokretu za normalnu BiH” kako bi izazvao sukobe i nove međunacionalne koncepte.

Konkretan slučaj koji smeta sarajevskim studentima jeste otkrivanje detalja o mudžahedinskom logoru Pogorelica, ali k tomu odašilju i niz nesuvislih poruka o ponovnom zapošljavanju negdašnjih zaposlenika Aluminija d.d. Mostar pisala je nekada Slobodna Dalmacija.

 

“To je kristalno jasna oporuka o stvarnim nakanama Pokreta kojemu je na čelu Amer Bahtijar, student filozofije, koji očito svoju struku shvatio krajnje ozbiljno pa filozofira o procesuiranju dužnosnika HR Herceg-Bosne, nazivajući je fašističkom i paradržavnom tvorevinom.

Njegov napad na ustroj Herceg-Bosne koja je jedina zaslužna za očuvanje i obranu BiH od velikosrpske agresije, kada je muslimanski vrh govorio da se njih rat ne tiče, vodi nas u dublje konotacije cjelokupnog slučaja. Smeta mu istina o Pogorelici, gdje je Alija Izetbegović postrojavao mudžahedine koji su odgovorni za mnoge krvave zločine nad nemuslimanskim stanovništvom BiH, a istodobno bi htio u Aluminij, danas svjetski gospodarski div, zaposliti Muslimane koji su tu tvrtku svojevoljno napustili u vremenu kada je bila na rubu propadanja.”

Povod za kontaktiranje Amera Bahtijara bila je glasina o potpori koju njegovu prosvjedu u Sarajevu namjeravaju pružiti studenti s drugih univerziteta u BiH, između ostalih Univerziteta “Džamal Bijedić” u Mostaru.

— Mi smo proveli akciju potpisivanja peticija na svim univerzitetima u BiH, kao i na Sveučilištu u Mostaru, a konkretno u tom gradu smo sakupili 750 potpisa. Cjelokupan projekt odvija se u tajnosti jer je studentima koji se tim bave, kao i meni osobno, već priječeno i verbalno i fizički.
Mi ćemo izići u javnost s imenima studenata koji su potpisnici peticije tek onda kada nam županijska, kao i federalno Ministarstvo unutarnjih poslova zajamče sigurnost. Naime, odgovorno tvrdim kako je vrh SDP-a u Sarajevu poslao dopis svim profesorima u BiH, članovima te stranke, da izvrše pritisak na studente i zaprijete im isključenjem sa studija s ciljem spriječavanja potpisivanja potpore nama.

To su Lagundžijini poklonici i pokušali učiniti, te je stoga sve provedeno u tajnosti, kazao je Bahtijar ekskluzivno za naš list.
Daljnjom istragom pokušali smo doznali nešto više o peticiji u Mostaru, ali nam Bahtijar, kako je kazao, iz sigurnosnih razloga nije htio odati ime osobe koja vodi inicijativu potpisivanja peticije u gradu na Neretvi.

Zijada Bečić, generalna tajnica Rektorata univerziteta Džemal Bijedić kao i Zoran Kazazić, koji je bio “malo teži” u davanju opisa svog radnog mjesta, ogradili su se od bilo kakve peticije kazavši kako službeno do njih ništa nije došlo i kako nemaju informacije o potpisivanju slične potpore. Ništa više nam nisu znali kazati ni Kemal Maksumić, predsjednik Unije studenata s toga Univerziteta, kao ni Elada Hasanagić, urednica Studentskih dana, glasila toga univerziteta.

Dok se oni ograđuju ostaje upit – tko su ti famozni studenti koji pružaju potporu ekstremnoj muslimanskoj frakciji u Sarajevu kojoj nije u cilju rasvjetljavanje zločina u BiH i koja želi ponovno probuditi uspavane strasti i razdrmati nacionalnu netrpeljivost. Iz federalnog MUP-a su već upozorili kako u slučaju prosvjeda očekuju ekskaliranje sukoba, a njihov strah potvrđuju i jake policijske snage ispred zgrade RTV-a.

 

AMER BAHTIJAR, DOJUČERAŠNJI ANONIMNI STUDENT IZ MOSTARA, O RAZLOZIMA OSNIVANJA “POKRETA”

Ne želimo živjeti u policijskoj državi!

Peticiju studentskog Pokreta za normalnu BiH kojom se traži obustava sudskog procesa u slučaju Pogorelica, promjena kadrovske strukture na FTV te pokretanje istrage protiv Jadranka Prlića i mostarskog Aluminija potpisalo je do sada šest tisuća studenata.
Potpisivanje peticije bit će nastavljeno unatoč prijetnjama kojima je Amer Bahtijar bio izložen u utorak u jutarnjim satima, kako stoji u njegovoj telefonskoj prijavi Policijskoj upravi u Sarajevu.
Bahtijar je naime policiji prijavio da ga je na ulici presreo tridesetogodišnji muškarac i uz psovke i prijetnju pištoljem kazao da da će ga ubiti ukoliko nastavi raditi protiv hrvatskog lobija i ne prestane s potpisivanjem peticije.
Dojučerašnji anonimni student iz Mostara, Amer Bahtijar postao je tako u zadnjih nekoliko dana najčešće spominjano ime u sarajevskim dnevnim novinama kojima je izjavio da ga ničega nije strah “jer tko god je doživio 9. svibanj l993. godine i tko god je preživio strahote i pakao toga dana, taj se ne boji više ničega”.
Bahtijar je takodjer izjavio kako iza studentskog pokreta ne stoji ni SDA ni optuženi za terorizam u slučaju Pogorelica, već da “studenti sami razmišljaju svojom glavom” jer “da ne žele živjeti u policijskoj državi kojom će rukovoditi Zlatko Lagumdžija i Munir Alibabić”.
Na primjedbu da se njega i njegove kolege usporedjuje s SDS-ovim “dogadjanjem naroda” uoči rata, rekao je kako odgovor na to treba potražiti od Senada Avdića (glavni urednik Slobodne Bosne – op. a.) i Munira Alibabića (bivši direktor federalne obavještajne službe) koji trebaju kazati zašto sudjeluju u kriminaliziranju Bošnjaka.
Uz to što želi normalnu državu lider studentskog pokreta je rekao kako “želi i normalnu televiziju na kojoj neće biti samo hrvatski jezik nego i bosanski”.

BLANKA MAGAŠ

TOLIKA BUKA, A DA NITKO NIŠTA NIJE ČUO…

Nakon izjave Amera Bahtijara o tomu kako su potporu dobili i od jednog dijela studenata Sveučilišta u Mostaru, kao jedinoga koji u BiH djeluje na hrvatskom nastavnom planu i programu, služeći se hrvatskim jezikom, za službeno stajalište pitali smo Danijela Pervana, predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru:
— Kod nas nikada nije došla službena najava bilo kakvih prosvjeda ovdje ili u Sarajevu, kao ni zahtjev za pomoć te organizacije o kojoj govorite. Možda su postojali neki pojedinačni potpisnici, ali ako spominjete 750 potpisa nije mi jasno kako netko može aktivirati toliku masu ljudi, a da o tomu nitko ništa ne zna. Pogotovu na ovako malom prostoru kakav je naš Mostar.

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030130/bih01.asp

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -