Subota, 22 lipnja, 2024

KURT BASSAUNER: Ne postoji europska volja da se radi na ustavnom pitanju

Must Read
Prema riječima Bassaunera, ciljevi sada trebaju biti da BiH postane funkcionalna i odgovorna demokracija, a kad se to dogodi – put za EU i NATO postaje lakši.

Američki politički analitičar Kurt Bassauner jedan je od osnivača Političkog vijeća za demokratizaciju, koji je vrlo aktivan u BiH. To nevladino udruženje je nedavno izazvalo pažnju javnosti kada je uputilo otvoreno pismo novom šefu i specijalnom predstavniku EU u BiH Larsu Gunnaru Wigemarku s 12 prijedloga, s preporukom da bi se na terenu efikasno trebao realizirati pristupni Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvjesnu dozu rezerviranosti Bassaune, koji već više godina radi kao analitičar i zagovornik BiH u euroatlantskim integracijama, pokazao je za britansko-njemačku inicijativu.

Bassauner u intervjuu za Dnevni avaz kaže kako nitko od političkih elita neće prigrliti reforme koje su teške ukoliko alternative nisu još bolnije.

– To je uvijek bila EU “kvaka” – iako ona tradicionalno ne funkcionira s negativnim navođenjem. Uskraćivanje “mrkve” BiH ne znači batinu, a batina prouzrokuje bol kad vas njom udare. Ali za EU je uskraćivanje mrkve već batina, kazao je Bassauner i pojasnio kako je mrkva zapravo financijska pomoć, a batina znači da bi svako nasilje u BiH bilo tretirano s nadmoćnom zapadnom silom, jer je BiH ovdje da ostane.

– Prateća poruka treba biti da više neće biti novaca od naših poreznih obveznika dok ne uradite što mi želimo. Dakle, usvojite ozbiljne reforme, kaže Bassauner.

Govoreći o britansko-njemačkoj inicijativi koju su bh. lideri načelno prihvatili, Bassauner kaže kako političke elite imaju iste poticaje koje su uživali godinama, samo s jednim zahtjevom manje – implementacija odluke “Sejdić-Finci”. Shodno tome, kaže on, inicijativa čak još više produbljuje percepciju da EU nije ozbiljna oko (svojih) zahtjeva.

Na upit može li se onda reći kako su EU i SAD odbile ili barem odložile na neodređeno vrijeme odluku “Sejdić-Finci”, Bassauner ističe kako uopće i ne postoji europska volja da se radi na strukturalnom ili ustavnom pitanju.

– Američka pozicija je bila vezana više uz to da se Dragan Čović napravi sretnim nego da se učini da BiH proradi. Dakle, imamo dva različita okusa lošeg. Europski razlog da se ne žele baviti američkom idejom nije imao specifičan sadržaj, što bi bilo opravdano, ali radije zato što je imao suviše ambiciozan cilj za početak.

Prema njegovim riječima, ciljevi sada trebaju biti da BiH postane funkcionalna i odgovorna demokracija, a kad se to dogodi – put za EU i NATO postaje lakši.

– Do tada napredak će biti samo izmišljen. Vi možete deklarirati takav napredak kad god želite, ali nitko neće povjerovati da je on stvaran, kaže između ostalog Bassauner.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

SAD podiže tužbu protiv TikToka ne i Facebooka

MINISTARSTVO pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -