Četvrtak, 13 lipnja, 2024

KATASTROFA PREMA KOJOJ SE KREĆEMO: BiH u posljednjih deset godina izgubila oko 15 posto stanovništva

Must Read

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjeluje u radu Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (UN ICPD) u New Yorku od 29. travnja do 02. svibnja.

UN ICPD (UN International Conference on Population and Development) se na globalnom planu bavi pitanjima stanovništva, razvojem i definiranjem programa djelovanja stavljajući u prvi plan dostojanstvo i prava ljudi u središte održivog globalnog razvoja.

Drugog dana Konferencije, Brkić je u utorak sudjelovao na Interaktivnom panelu na visokoj razini – Ključni nalazi i preporuke regionalnih konferencija o stanovništvu i razvoju.

U obraćanju tijekom panela zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ponovio je nepokolebljivu opredijeljenost Bosne i Hercegovine punoj provedbi Programa djelovanja ICPD-a, prihvaćajući obveze iz Programa koje obuhvaćaju ranjive kategorije društva: žene, djevojke, starije osobe, osobe sa invaliditetom, mlade, a osiguravajući nesmetan pristup kvalitetnom obrazovanju, zaposlenju, sigurnosti, sveobuhvatnim uslugama reproduktivne zdravstvene skrbi i zaštiti njihovih prava.

Istaknuo je kako Bosna i Hercegovina prolazi kroz značajne demografske promjene kao i mnoge druge zemlje, napomenuvši da je u posljednjih deset godina BiH izgubila približno 15 posto ukupnog stanovništva, polovicu negativnim priraštajem stanovništva, a drugu polovicu iseljavanjem.

Također je istaknuo kako prihvaćanje Agende ICPD-a može pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju problema proisteklih iz demografske tranzicije, a preuzimanje obveza iz Agende podržati njenu provedbu s pozitivnim učinkom.

Tijekom boravka u New Yorku, upriličen je i niz bilateralnih sastanaka zamjenika Brkića s ciljem jačanja pozicije BiH. Naime, Bosna i Hercegovina je kandidat za jedno od dva mjesta dodijeljena Istočnoeuropskoj skupini za članstvo u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) za mandat 2025. – 2027. godine – priopćeno je iz MVP BiH.

- Advertisement -

3 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -