MILANOVIĆ: Predložio sam da se Papa tijekom boravka u BiH obrati Hrvatima

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da ultimatumi koje u razgovorima postavljaju hrvatski branitelji nisu dobri i da se s njima ne može nigdje doći, ali da će i dalje biti strpljiv i uporan.

Nakon otvaranja lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac premijer Milanović je, na upit novinara da komentira posljednji ultimatum branitelja da imenuje novog pregovarača, umjesto ministra branitelja  Predraga Matića, kazao kako, uz ostale zadaće koje ima, pokazuje maksimalnu volju te da su branitelji važni, ali da je najveći dio problema iz toga područja naslijeđen.

Ocijenio je kako je jedan dio te populacije, na žalost, nedovoljno zbrinut te da su neki ljudi prepušteni sami sebi, ali da se dio onoga  što su branitelji naveli kao razloge za prosvjede može riješiti jako brzo.

Postoje neke principijelne zakonske stvari i pitanja funkcioniranja poretka, gdje trebamo malo duže razgovarati. Nemamo zaista ništa ni protiv koga, najmanje protiv branitelja HVO a iz BiH, jer znamo kakav su doprinos dali obrani Hrvatske, ali ultimatumi nas ne vode nikamo i to nije dobro, poručio je premijer Milanović.

Dodao je kako će biti strpljiv i uporan, kao i prethodnih 7-8 mjeseci, uza sve druge zadaće i potrebe koje imaju hrvatski građani.

Hrvatski premijer nije htio komentirati tvrdnje predstavnika braniteljskih udruga kako oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku imaju prevelika prava, kazavši samo da, ako je to istina, tome sigurno nije doprinio on ili njegovi ministri.

“Ogroman dio toga stanja je naslijeđen, mogu prihvatiti određene prigovore da je bilo nekih nespretnosti s naše strane, neke stvari  možemo možda popraviti, ali za ono što je sustavno zanemarivano 15-20  godina, ja u ovome kratkom razdoblju ne mogu odgovarati. Trebat će mi malo više vremena i povjerenja građana, ali to će ovisiti o svim građanima Hrvatske”, kazao je Milanović.

Zamoljen da komentira kritike predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka zbog neodlaska u Sarajevo povodom dolaska pape Franje  premijer Milanović ocijenio je kako je papin posjet BiH značajan te da je državnom tajniku Vatikana, prije mjesec i pol dana, pismeno predložio da se papa tijekom posjeta obrati Hrvatima u BiH, u smislu da tamo ostanu i grade dom, ali da ne bi bilo loše kada bi  simbolički posjetio neki od povijesnih katoličkih samostana u srednjoj Bosni, koji su stoljećima čuvali zapadno kršćanstvo u BiH.

“To nije napravljeno, ne ulazim u razloge zašto, ali smatram da bi to bilo dobro zbog Hrvata u BiH, i to je način na koji razmišljam o svom i našem narodu te nastojim biti s njima, a ne samo od izbora do izbora, kada mi treba neki kandidat. To je moj komentar, ovo drugo  neću komentirati, jer je nedostojno”, ocijenio je Milanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u nedjelju da je “sramota” da nijedan predstavnik službene vlasti Hrvatske nije bio uz hrvatski narod, koji je u subotu tijekom posjeta pape Franje Sarajevu  ponovno iskazao privrženost Katoličkoj crkvi te smatra da je aktualna hrvatska vlast ponovno iskazala potpunu otuđenost od vlastitog naroda.

Istaknuo je kako je u subotu na jednom od središnjih događaja u svijetu tog dana, koji je imao i veliku političku važnost, papu dočekalo preko 60.000 ljudi, među kojima najviše Hrvata, katolika. Podsjetio je da se prema popisu stanovništva iz 2011. godine 86 posto  Hrvata izjašnjava katolicima.