Četvrtak, 18 srpnja, 2024

General Allen s Izetbegovićem: Islamska država prijetnja cijelom civiliziranom svijetu

Must Read

Najveći problem u borbi protiv Islamske države su strani ratnici koji ilegalno prelaze granice i priključuju im se. IS je prijetnja ne samo narodima i državama na Bliskom istoku, nego i cijelom civiliziranom svijetu, zaključak je s kojim su se složili svi koji su danas u Sarajevu razgovarali s generalom Johnom Allenom, specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Baracka Obame za Globalnu koaliciju borbe protiv radikalne organizacije Islamska država, izvijestile su Nezavisne novine.

Allen je danas boravio u BiH, gdje se sastao s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH, te savjetnicima predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića. Razgovarao je i s predstavnicima Tužiteljstva BiH i sigurnosnih agencija, te entitetskim ministrima unutarnjih poslova, a posjetio je i Islamsku zajednicu BiH i razgovarao s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem.

Iz Veleposlanstva SAD u BiH je priopćeno da je Allen izrazio zahvalnost za učešće BiH u Globalnoj koaliciji, te njeno učešće u Radnoj skupini za borbu protiv regrutiranja stranih boraca terorista i Radnoj skupini za sprečavanje financiranja IS-a. Potvrdio je važnost razmjene informacija i obavještajnih podataka kako bi se pomoglo u zaustavljanju protoka stranih boraca. S bh. dužnosnicima razgovarao je i o podršci Koaliciji i njenoj borbi protiv propagande koja je usmjerena na skupine stanovništva podložne radikalizaciji.

Izetbegović je istakao namjeru BiH da pomogne globalnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma te neophodnost kvalitetne suradnje agencija za sprovedbu zakona država koje sačinjavaju Koaliciju.

Reis Kavazović kazao je da je IZ u BiH najprije zainteresirana da se čuva jedinstvo muslimana u BiH i regiji, te da podržava nastojanje države BiH da se zaustavi odlazak građana BiH na strana ratišta.

SAD su prošle godine na prijedlog Obame, zbog jačanja terorističke organizacije Islamska država, inicirale formiranje Globalne koalicije koja okuplja više od 50 država svijeta koje se zajedničkim snagama bore protiv Islamske države, a za čelnog čovjeka postavljen je general Allen. Mediji iz BiH su prenijeli kako je u poruci pred dolazak u BiH podsjetio da su 23 države nedavno, a koje su ujedno i ključne članice za borbu protiv IS-a, podržale plan čiji je cilj da se prekine kontrola te terorističke skupine na dijelovima iračke teritorije.

Do sada je izvedeno 4.300 zračnih udara na položaje IS-a, dok je posebnu obuku za borbu protiv te organizacije prošlo 7.000 iračkih vojnika. Drugi veliki problem, prema ocjeni Allena, jeste priliv ratnika koji dolaze iz inozemstva, iz oko 100 država, kako bi se borili na strani IS-a. Prema Allenovim procjenama, iz BiH je takvih osoba do sada bilo oko 300./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -