JEL’ U PITANJU AUTOCESTA? Za izgradnju ceste od Misišta do Groblja Bile u Širokom Brijegu Federacija će usmjeriti 400.000 KM

Pročitajte gdje će se izdvojiti proračunska sredstva za sanaciju i izgradnju cesta

Proteklih godina dio federalnih proračunskih sredstava za cestogradnju, koji se osigurava od novca naplaćenog izdvajanjem GSM licencije, nije iskorišten pa je entitetska Vlada odlučila taj novac raspodijeliti na druge projekte i tako izravno pomoći razvoju cestovne infrastrukture regionalne i lokalne razine. Iako je riječ o financijskim sredstvima od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća maraka, ona će itekako pomoći poboljšanju cestovne infrastrukture u mnogim područjima Federacije. Tako je iz preostalih neraspoređenih sredstava s okončanih i ukinutih projekata iz programa investiranja sredstava naplaćenih izdvajanjem GSM licencije za Federaciju BiH na raspolaganju 177.560,34 KM. Od tog iznosa, kako se navodi u dokumentima u čijem smo posjedu, će za sanaciju i izgradnju cesta u MZ Bistarac (općina Lukavac) i MZ Husino-Ljubače (Tuzla) biti usmjereno 50.000 KM implementatorima, a to su Općina Lukavac i Grad Tuzla. Općini Ljubuški će za sanaciju ulica također biti dodijeljeno 50.000 KM, dok će Općina Orašje i Posavska županija za sanaciju i izgradnju ceste prema Tramošnici dobiti 77.560 KM.

Izmjenama programa utroška preostalih neinvestiranih sredstava prikupljenih izdavanjem GSM licencije za FBiH iz prošle godine, za izradu tehničke dokumentacije ceste R416 Sajkovići-Donji Rujani i izgradnju Ulice br. 4 u općini Livno bit će usmjereno 50.000 KM. Ove projekte provode Općina Livno i JP Ceste Federacije BiH. Ukupno 200.000 KM neinvestiranih sredstava iz spomenutog programa dobit će Grad Zenica za sanaciju lokalne ceste Volin potok-Jastrebac izgradnjom dva potporna zida i cjevastog propusta – mosta. Federalna Vlada je na prošloj sjednici odlučila korigirati i program utroška kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo utvrđenog proračunom FBiH za 2013. godinu, piše Večernji list.

Tako će za izgradnju i sanaciju Ulice br. 4. u Livnu ova općina dobiti još 55.000 KM. Grad Mostar će za rekonstrukciju Ulice kralja Tvrtka, od Rondoa do Ulice kneza Domagoja, te sanaciju Ulice fra Lea Petrovića i sanaciju prioritetnih cesta dobiti 300.000 maraka. Od tog iznosa najviše sredstava, 250.000 KM, bit će investirano za rekonstrukciju Ulice kralja Tvrtka.

Među novim projektima koji će biti financirani iz kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH nalazi se sanacija i izgradnja ulica u Čapljini, za što će ova lokalna zajednica dobiti 150.000 KM. Za sanaciju ulica u Grudama također će biti izdvojeno 150.000 maraka, dok će za izgradnju ceste od Misišta do Groblja Bile u Širokom Brijegu Federacija usmjeriti 400.000 KM.

Završetak rekonstrukcije ceste Kreševo-Tarčin će biti financijski potpomognut sa 150.000 maraka, a za sanaciju i izgradnju cesta u Gradačcu ova općina će dobiti 200.000 KM. Još dva infrastrukturna projekta u FBiH će biti financijski podržana iz ovog programa, i to sanacija lokalne ceste u Bijelom polju, od M-17 prema vrtiću Klara u Mostaru, s 50.000 KM te sanacija cesta u Unsko-sanskoj županiji s 200.000 maraka.

Za izgradnju ceste od Misišta do Groblja Bile u Širokom Brijegu Federacija će usmjeriti 400.000 KM