Utorak, 21 svibnja, 2024

INZKO: Još imamo mehanizme za očuvanje Daytona

Must Read
”Još imamo mehanizme za očuvanje Daytonskog sporazuma, nemojte sumnjati u to”, poručio je u intervjuu za “Dnevni avaz” visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirajući odluku Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Kaže kako nema nikakve sumnje da je Narodna skupština RS usvojila odluku koja prevazilazi njene nadležnosti, iako ju je međunarodna zajednica jasno upozorila da to ne radi.

”Glasovanje protiv ključnih dijelova Općeg okvirnog sporazuma za mir je, blago rečeno, neodgovorno i ne može donijeti ništa dobro. Upravo obrnuto, može samo odvesti RS u dublju izolaciju, a cijelu zemlju u još dublju krizu, a to nikome nije potrebno. Ne može pola države glasovati o cijeloj državi”, kategoričan je Inzko.

Ipak, još ne želi govoriti o korištenju bonskih ovlasti, iako je izričito upitan, ali tvrdi da “OHR zadržava instrumente potrebne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir”.

”Budite uvjereni da smo u potpunosti svjesni ozbiljnosti ove situacije”, tvrdi Inzko.

Upitan smatra li da je ovaj čin dodatno destabilizirao situaciju u BiH, a uslijedio je nakon napada na premijera Srbije u Potočarima, kazao je da su to potpuno odvojena pitanja i treba ih odvojeno razmatrati.

”Što se tiče napada na premijera Aleksandra Vučića, a još jednom koristim priliku da najoštrije osudim taj napad, očekujem od bh. institucija da budu proaktivne u pronalaženju i kaznenom gonjenju počinitelja.

Što se tiče referenduma, mislim da je zanimljivo da su SNSD i njegovi partneri odlučili da se još jednom okome na nadležnosti državnih institucija koje se bave korupcijom. Točno je da su običnim ljudima najpotrebnije reforme čiji je cilj da se poboljša socijalno-ekonomska situacija.

Ali, osim toga, potrebno je i da se podrže svi pravosudni organi, koji moraju biti na čelu borbe protiv korupcije, a to podrazumijeva i Državni sud i Tužiteljstvo. Jasno je da je pravi put jačanje, a ne slabljenje svih institucija koje sudjeluju u borbi protiv korupcije, uključujući one na državnoj razini.

To je ono što ljudi žele, bez obzira na to gdje u BiH žive. Jednostavno govoreći, građani žele da korumpirani službenici i političari završe u zatvoru. Skretanje pažnje referendumom ima samo jednu svrhu, a to je da pokaže beskrajnu sposobnost vladajuće elite da radi sve za sebe, a ništa za građane. Nadam se da su građani to prozreli”, navodi Inzko

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -