ISTRAGA SIPA traži ubojicu Klice u BiH

Nakon ubojstva Vinka Žuljevića Klice, umirovljenog časnika HVO-a, koje se dogodilo u Hrvatskoj u nedjelju, zagrebačka policija je od organa gonjenja u našoj zemlji zatražila da izvrši određene provjere sa ciljem rasvjetljavanja ovog kaznenog djela.

“Po zahtjevu MUP-a Republike Hrvatske SIPA je vršila određene provjere u konkretnom slučaju, nakon čega je rezultate istih dostavila MUP-u RH. SIPA je u stalnim kontaktima s istražnim organima Republike Hrvatske i u slučaju novih zahtjeva za provjere odmah će reagirati”, kazala je Jozić.

Žuljević je iz Gornjeg Vakufa, iz sela Hrasnica, i iako se motiv ubojstva još uvijek utvrđuje hrvatska policija ne isključuje da je motiv ubojica van granica Hrvatske.

On je, prema riječima Borisa Grubešića, glasnogovornika Tužiteljstva BiH, bio pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene na području centralne Bosne, pišu Nezavisne novine.

Pojasnio je kako je Žuljević status osumnjičenika za ratne zločine imao zbog zbivanja u Bugojnu 1993. godine.

I dok policija ne otkriva mnogo detalja o likvidaciji, koja prema tvrdnjama stručnjaka gotovo sigurno nosi potpis organiziranog kriminala, mediji špekuliraju o onome što se dogodilo.

Klicu su u Glavnoj ulici u Sesvetama dočekali napadači koji su ga sačekali dok se vraćao s mise iz crkve sv. Antuna Padovanskog. Svjedoci pričaju da su mu atentatori zapriječili put automobilom i motorom, najprije navodno pucali u automobil, a nakon što je Žuljević izašao van i pokušao bježati za njim je krenuo napadač s motociklističkom kacigom na glavi, primio ga za jaknu i ubio ga. Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je potom pronašla zapaljen automobil koji su, prema nagađanjima, koristili Klicini atentatori.

Još od 90-ih godina Klicu se u medijima povezivalo s klanom na čijem je čelu bio Vjeko Sliško koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u ožujku 2001. Široj javnosti postao je poznat tijekom suđenja za ubojstvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, pucao u samoobrani.