Petak, 19 srpnja, 2024

Romi danas slave Đurđevdan

Must Read

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih praznika. Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg umivanja i kupanja započinje slavlje uz igru, pjesmu i bogatu trpezu.
Predsjednica Udruženja žena „Romkinja“ iz Bijeljine Begzada Jovanović je govorila o tradiciji proslavljanja Đurđevdana u tom kraju.
Kaže da se dan prije, 5. svibnja, farbaju jaja i pripremaju kolači – baklave, tulumbe i druge slastice.
”Ujutro rano, 6. svibnja, djevojčice idu ispod vrbe i šišaju kosu kako bi im kosa rasla i bila bujnija”, navodi Jovanović.
Kada se vrate kući, kupaju se vodom u koju se stavljaju farbana jaja, vrba i cvijeće, a jaje treba biti “crveno kako bi djeca bila zdrava i napredna”.
Također se, kaže Jovanović, i djevojke i mladići okupljaju kod vrba.
”Za Rome je jako bitno da tog dana, 6. svibnja, počinju putovati, jer vrbe su procvale i oni imaju, kad već počnu putovati, gdje odmoriti, a neki čak i spavaju ispod vrba”, kazala je Jovanović.
Ona ističe da za Đurđevdan treba da bude što bogatija trpeza, a nakon obiteljskog ručka obilaze se obitelj i prijatelji.
Romi u Visokom se na specifičan način pripremaju za ovaj veliki praznik.
Tradicija je da 5. svibnja, dan prije Đurđevdana, idu u naselje Carica gdje se nalazi izvor vode okružen prirodom. Od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u obitelji imaju, kao i prazne boce ili kante za vodu.
Tako je bilo i jučer popodne, kada su se brojni Romi okupili na ovom mjestu kako bi, u skladu s tradicijom, vezivali crvene krpice za grane drveta drena govoreći “ostavljam bolest, uzimam zdravlje“.
Jedna od njih je i Zorica Dedić iz Visokog koja je kazala da je dan uoči Đurđevdana došla po vodu sa izvora, kao i da vezuje crvene krpice na drvo drena zbog zdravlja.
Kaže da se za svakog člana obitelji veže po jedna krpica, „da se bude zdrav čitavu godinu k’o dren“.
Onda se, nastavlja ona, ubere drenovih grančica, malo poljskog cvijeća, malo žare i to se ponese kući sa vodom koju natoče na izvoru.
Noć uoči Đurđevdana u romskoj mahali zapali se logorska vatra, uz koju se dočekuje Đurđevdan.
”Ujutro, u zoru, ustane najstariji član obitelji, bilo da je to majka ili otac, umije se napolju, uzima žaru i drenovinu i budi ostale članove laganim udaranjem, da budu zdravi k’o dren čitavu godinu”, kazala je Dedić.
Romi se ujutro umivaju i kupaju vodom u koju se stavi drenovina, poljsko cvijeće, ofarbano crveno jaje, koje simbolizira zdravlje.
Nakon toga počinje slavlje uz muziku, igru, a za Đurđevdan treba da bude što bogatija trpeza, počev od raznih slanih jela, pečenja, pa do slatkiša.
”Obitelj je na okupu, obilazi se najbliža rodbina. Prvo se ide najstarijim članovima u čitavoj obitelji”, kazala je Dedić.
U naselju Carica dan prije Đurđevdana bio je i predsjednik Udruženja Roma „Amaro Kham-Naše sunce“ iz Visokog Mujo Musić koji je kazao da se tradicionalno svake godine 5. svibnja Romi okupljaju na ovom mjestu.
”Uzima se izvorska voda, dren, žara koji se koriste ujutro na uranku ”, kazao je Musić.
On ističe kako je dobro da se tradicija i običaji ne zaborave, da se prenosi na mlađe naraštaje.
”Naročito je dobro i lijepo da se djeca i omladina okupljaju i da se, kao i ja i svi drugi, sjećaju svojih nana, deda, roditelja, kada su dolazili s njima na ovo okupljanje i kako je to nekada bilo”, kazao je Musić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Potvrđeni novi slučajevi afričke svinjske kuge u Hercegovini

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćilo je da je zaprimilo informaciju Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -