Published On: Čet, velj 4th, 2021

INZKO: Nisam ja nametnuo kolektivnu krivicu, već NS RS

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko jučer je uputio pismo vodstvu Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih zastupničkih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje s odlikovanjima koje je Narodna skupština dodijelila Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsjednici RS, i Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS, nazivajući ih “osuđenim ratnim zločincima”.

Iz Republike Srpske uslijedile su oštre reakcije, te tvrdnje da je Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”.

U prvim reakcijama, Inzko za DW kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je Republika Srpska nametnula srpskom narodu teret krivice. Podsjeća da su u listopadu 2016. Karadžić, Plavšić i Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.

“Nisam ja, već je 24. listopada 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak”, rekao je Inzko za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu “glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca” i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšić i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom./HMS/