INZKO: Lijepo mi je ovdje, plaća je dobra, ja bi da ostanem…

inzkoSARAJEVO – Nedavni razvoj događaja u Bosni i Hercegovini je pozitivan i daje nadu da će nakon šest veoma teških godina zemlja postići napredak, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko višim dužnosnicima SAD-a danas u Washingtonu.

 

Kako je priopćeno iz OHR-a, Inzko je naglasio da posao “još nije završen”, te da zahtijeva neprestani angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano daljnje poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i nastavak rada institucija.

O svojoj odgovornosti za unazađivanje stanja u BIH nije govorio.

Razgovori s dužnosnicima SAD-a bili su prilika da se razmijene stavovi o situaciji u Bosni i Hercegovini prije predstojeće sjednice Vijeća za provedbu mira 22. i 23. svibnja u Sarajevu te prije obraćanja visokog predstavnika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tijekom sastanaka sa Williamom J. Burnsom, zamjenikom državne tajnice, te sa Samanthom Power, posebnom pomoćnicom predsjednika i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Vijeću nacionalne sigurnosti, Inzko je rekao kako je od ključnog značaja da SAD ostane čvrsto angažiran u BiH.

– Iako je nakon formiranja novog Vijeća ministara u veljači zemlja postigla napredak, još uvijek postoje značajni izazovi, naglasio je Inzko.

Govoreći o Mostaru, ponovio je kako političke stranke trebaju provesti presudu Ustavnog suda BiH i usvojiti ograničene promjene izbornog sustava u gradu, kako bi se općinski izbori u ovom gradu mogli održati u isto vrijeme kao i u ostalom dijelu zemlje.

Visoki predstavnik će nakon svojih sastanaka u prijestolnici SAD-a otputovati u New York, gdje će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.