Published On: Čet, svi 10th, 2012

OBIČAJI: Djeca u Primoštenu puše cigarete na Dan grada

0687007.48Djeca u Primoštenu na Dan grada, a uoči blagdana Gospe od Loreta, zajedno s odraslima prakticiraju stari običaj tjeranja bolesti – dimom cigareta. Djeca su tako iskoristila stari običaj kako bi na barem jedan dan glumila da su odrasli, a u tome ih nitko nije pokušao spriječiti. U Uredu pravobraniteljice za djecu bili su iznenađeni. Ovakvim primjerom, kaže zamjenica pravobraniteljice, “koji se još predstavlja i kao turistička atrakcija, s fotografijama djece koja puše i kojima to odrasli dopuštaju i time se čak i hvale, u jednom potezu rušimo sve dobro učinjeno u promociji zdravog načina života”

Primošten je jučer bio pun djece koja su gradom hodala s cigaretom u ruci. Djeca su iskoristila stari običaj kako bi na barem jedan dan glumila da su odrasli, a u tome ih, čini se, nitko nije pokušao spriječiti. Iako je riječ o tradicionalnom godišnjem običaju, u Uredu pravobraniteljice za djecu bili su iznenađeni (?!).

“I nas je neugodno iznenadila ova informacija o navodnoj tradiciji Primoštena i obilježavanju ‘povijesnog’ događaja na način da se promiče i potiče pušenje, u čemu sudjeluju čak i najmlađi”, odgovoreno nam je danas iz Ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić na činjenicu da u Primoštenu na Dan grada javno i bez smetnje maloljetnici puše cigarete.

‘Programi prevencije ovisnosti ovim postaju uzaludni’

“Nažalost, time se još jednom potvrđuje koliko smo mi odrasli, s kojima se djeca identificiraju, stvarno svjesni svoje odgovornosti i uloge u zaštiti i našeg i njihovog zdravlja. Uzaludne postaju strategije i programi prevencije ovisnosti te propisi o zabrani prodaje duhana djeci i zabrani pušenja na javnim mjestima, u zatvorenim prostorijama i prostorima oko odgojno obrazovnih ustanova”, stoji u odgovoru koji potpisuje zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo.

Ovakvim primjerom, kaže zamjenica pravobraniteljice, “koji se još predstavlja i kao turistička atrakcija, s fotografijama djece koja puše i kojima to odrasli dopuštaju i time se čak i hvale, u jednom potezu rušimo sve dobro učinjeno u promociji zdravog načina života”.

‘Djeci se šalje pogrešna poruka’

“Na ovaj način djeca dobivaju pogrešnu poruku. I ovaj slučaj pokazuje koliko je važno raditi na istinskoj promjeni stavova u društvu prema konzumaciji duhanskih proizvoda te preventivnim aktivnostima i edukacijom roditelja, djece i svih članova lokalne zajednice, utjecati da se takva promjena i ostvari”, odgovaraju nam iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Podsjetimo, djeca u Primoštenu na Dan grada, a uoči blagdana Gospe od Loreta, zajedno s odraslima prakticiraju stari običaj pušenja cigareta čiji dim, prema vjerovanju ili praznovjerju, tjera bolesti.

Ovo pušačko praznovjerje zadržalo se do dana današnjega, kada je i po zakonu zabranjeno prodavati duhanske proizvode maloljetnicima, a koji stari običaj koriste kao izliku da bi barem na jedna dan zakoračili u svijet odraslih.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare