Četvrtak, 18 travnja, 2024

Građani BiH jedu klaonički otpad

Must Read

Na tržište Bosne i Hercegovine za deset mjeseci ove godine uvezena je više od 21.000 tona mesa za preradu i gotovih klaoničkih proizvoda, koje se svrstava u treću klasu, a čija vrijednost premašuje 72 milijuna KM, piše Večernji list BiH.
Dnevno 15 do 20 kamiona
Klaonički proizvodi u BiH uvezeni su iz zemalja regije, ali i iz Italije, Litve, Njemačke te Belgije, Španjolske, Cipra i mnogih drugih zemalja. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS-a Mišo Maljčić rekao je za Glas srpske da se meso za klaoničnu preradu svrstava u najlošije meso, odnosno treću klasu te da se klaonički proizvodi u EU-u ne daju čak ni kućnim ljubimcima. Maljčić je naveo da meso treće klase ugrožava i zdravlje ljudi. Prema njegovim riječima, u klaoničke proizvode se dodaju razni aditivi kako bi se sačuvao njihov izgled.
“Ljudi u BiH su prisiljeni kupovati te jeftine proizvode zbog stalnog pada životnog standarda”, naglasio je Maljčić. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac rekao je za Glas srpske da se u BiH dnevno uveze od 15 do 20 kamiona mesa te dodao da potvrdu o kakvoj se kvaliteti mesa radi, potvrđuju i cijene kobasica i salama u raznim prodavaonicama koje se kupuju za dvije-tri marke. Pored toga što se uvozom klaoničkog otpada narušava zdravlje građana, uništava se i domaća proizvodnja. Dok domaći proizvođači muku muče s prodajom mesa s domaćih farmi te se takvo meso najčešće izvozi izvan granica BiH, građani konzumiraju uvezeni otpad.
Povećati kontrole
Prema službenim podacima, uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH je pet puta veći od izvoza, a samo u prvih osam mjeseci ove godine njegova vrijednost iznosila je čak 189,9 mil. KM, od čega smrznutog goveđeg i svinjskog mesa u vrijednosti oko 40 milijuna KM. Najviše zamrznutog mesa uvozimo iz Njemačke, Poljske, Austrije i Nizozemske. Korištenje i uvoz zamrznutog i mljevenog mesa, kao i niskokvalitetnih sirovina od mesa strogo su regulirani u zemljama EU, nažalost većini mesa koje se kod nas prodaje podrijetlo je nepoznato, a to je posebno slučaj s mesnim prerađevinama. I u VTK BiH su u svibnju ove godine apelirali na potrebu za povećanim kontrolama uvoznog mesa, s obzirom na to da je u tom razdoblju došlo do povećanja uvoza rashlađenog mesa.
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ove godine u BiH je uzvezeno 185 tona svinjske masnoće, čija vrijednost prelazi 600.000 maraka. Na klaoničke proizvode od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, mula i mazgi utrošeno je 5,77 milijuna maraka, a ukupno je uvezeno 2700 tona ovih proizvoda. Uvezeno je, prema podacima Glasa Srpske, i 10.568 tona mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi, za šta je izdvojeno 19,5 milijuna maraka. U VTK naveli su da je na uvoz 5410 tona kobasica i drugih proizvoda od mesa i klaoničkih proizvoda izdvojeno 30,97 milijuna KM.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -