Žestoka polemika na Ustavnom sudu FBiH oko Radivojevića

Dokument na kojem je pisalo “ostavka” i ime ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića, a koji je mimo Radivojevićeve volje tzv. predsjedniku FBiH Živku Budimiru dostavio tajnik SDA Refik Begić, ne može se smatrati ostavkom dopremijera FBiH, izjavio je jučer tzv. premijer FBiH Nermin Nikšić iznoseći argumente pred Ustavnim sudom FBiH.

Nikšić je predvodio pravni tim Vlade FBiH na javnoj raspravi u vezi sa sporom zbog Radivojevićeve ostavke, koja je Budimiru dostavljena na potpisivanje 22. lipnja za vrijeme sjednice Federalne vlade. Na drugoj strani bio je Budimirov zastupnik Nedim Ademović, koji je, na iznenađenje mnogih, u jednom trenutku potvrdio Nikšićevu tezu. 

– Ovo nije ostavka! Ovo je pripremljena ostavka radi lojalnosti političkoj stranci, kako određeni ministar ne bi postupao suprotno ideologiji svoje stranke – kazao je Ademović, prenosi Dnevni avaz.

Suprotno Ustavu

Sudci Ustavnog suda FBiH bili su svjedoci višesatna rasprave o navodnoj ostavci Radivojevića. Uprkos Ademovićevom priznanju da kovertirana ostavka nije ostavka te da je ona kao takva, praktično, zabranjena u Europi, Budimirov zastupnik istrajao je u tvrdnjama da predsjednik FBiH svojim činom potpisivanja dokumenta koji mu je dostavljen iz Centrale SDA nije prekršio Ustav FBiH.

Jasnije i preciznije argumente, međutim, iznosio je sam Nikšić, koji je, obraćajući se Ustavnom sudu, prije svega ustvrdio da Ustav FBiH uopće ne poznaje institut ostavke ministra!

– Odluka o ostavci ministra koju je potpisao Budimir suprotna je Ustavu FBiH, jer je donesena bez suglasnosti premijera FBiH. Nadalje, ostavka je losobni, a ne čin političke stranke. Dokument koji je pojedinac potpisao sa strankom, ne može imati pravne posljedice po cijeli sustav – obrazložio je, između ostalog, federalni premijer.

Na raspravi, kojoj su, kao svjedoci, prisustvovali još i visoki dužnosnici SDA Asim Sarajlić, Erdal Trhulj te predsjednik ove stranke Sulejman Tihić, izneseno je dosta kontradiktornosti, ali i prljavog veša.

Predsjednik SDA, kao i u nekim ranijim svojim nastupima, u kojima je, zbog nedostatka argumenata, bio primoran okolišati te ne odgovarati izravno na postavljena pitanja, iznio je suštinu onoga što se krije iza Radivojevićeve sporne ostavke.

– Poštovani sude, došlo je do raskida koalicije u FBiH. Trebalo je preuzimati javna poduzeća! Trebalo je smijeniti Upravni odbor “BH Telecoma”, koji ima dobit od 160 milijuna maraka, samo da bi se makli kadrovi SDA – rekao je Tihić, čime je, zapravo, otkrio i prave razloge blokade svih procesa u FBiH.

Tijekom svog svjedočenja, iako zastupaju istu tezu, potpuno suprotno svjedočili su Budimir s jedne te Tihić, Sarajlić i Begić, kao svjedoci, s druge strane.

Tako je Budimir izjavio da je on ostavku dobio prije nego što je 22. lipnja putem Sarajlićevog telefona (!) stupio u kontakt s Radivojevićem, koji mu navodno, prema njegovom svjedočenju, tijekom razgovora ničim nije dao do znanja da nije svojevoljno podnio ostavku.

Potpis na faksimil

No, Tihić i svjedoci, kako je ustanovljeno na jučerašnjoj raspravi, Ustavnom sudu FBiH predali su notarski ovjerenu izjavu prema kojoj su oni prvo imali razgovor s Radivojevićem, koji im je navodno amenovao da predaju kovertiranu ostavku, koju su tek onda predali predsjedniku FBiH. Sve ovo na iznenađenje Sudskog vijeća, na čijem je čelu bila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.

Sumnju da se radi o spletkarenju i podvali dodatno potvrđuje informacija koju je jučer potvrdio i sam Budimir, a to je da se on tog dana nalazio u Mostaru te da je faks-aparatom s dužnosnicima SDA razmjenjivao dokumente.

Na pitanje sudca Farisa Vehabovića je li imao saznanja da je dobio kovertiranu ostavku, Budimir je neuvjerljivo odgovorio da on ta saznanja nije imao.

Budimirov zastupnik jučer je tijekom rasprave povukao zahtjev predsjednika FBiH o tome da se ima poštivati njegova odluka dok ne uslijedi sudska odluka u vezi s ovim. Odluka Ustavnog suda FBiH o tome hoće li postupiti po zahtjevu federalnog premijera i poništiti Budmirovu odluku o ostavci Radivojevića, koja se smatra neustavnom, trebala bi biti donesena danas.

Obraćajući se Sudskom vijeću Ustavnog suda FBiH, ministar pravde FBiH Zoran Mikulić poentirao je važnost presude u slučaju “Radivojević”.

– Odluka predsjednika FBiH, kojom je prekršio Ustav, daje za pravo strankama da apsolutističkim ponašanjem postanu vlasnici mandata u vlasti. A iz dokumenata je vidljivo da su Tihić, Sarajlić i ostali djelovali u svoje ime i za svoj račun. To je praksa samo u totalitarističkim sustavima. Ovom se odlukom krše ljudska prava, prava na sudjelovanje u javnim poslovima. Od ove odluke ovisi budućnost demokratskih prava i načela u ovoj zemlji – kazao je Mikulić, dodajući da će odluka u korist Budimira potaknuti i ostale stranke da se koriste istim sredstvima kao i SDA.

Sam Radivojević iznio je šokantnu ispovijest događaja od 22. lipnja, navodeći da mu je Sarajlić tog dana doslovno prijetio!

– Rekao mi je da ću imati posla s njim ako ne potpišem taj dokument. Kazao mi je: “Ako izdaš predsjednika Tihića, imat ćeš posla sa mnom!” Tu je presjekao Tihić, koji je Sarajliću rekao: “Nemoj, Asime, tako”… – bile su riječi Radivojevića.

On je Sudskom vijeću istakao da on nije potpisao ostavku, nego da mu je to stranka podvalila.

– Ja sam nakon 12 godina vjernosti SDA, kojoj sam dao sve, ponižen od ljudi te iste stranke koji je vode. Ponižen sam jer mi nisu dozvolili da mislim svojom glavom – kazao je Radivojević gledajući u oči Tihiću, koji je izbjegavao da njega pogleda u oči, prenosi Dnevni avaz.