Praljak osporava odluku ICTY-a i pristaje na pritvor

General Slobodan Praljak u cijelosti osporava odluku Tajništva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)

kojom od njega potražuje više od tri milijuna eura koje je isplatilo za troškove njegove obrane i radije će se vratiti u pritvor Haškog suda nego ostati na privremenoj slobodi, ako to mora biti u kućnom pritvoru, priopćila je u četvrtak Praljkova odvjetnica Nika Pinter.

ICTY je u podnesku u utorak objavio kako Haaško tužiteljstvo smatra da se generalu Praljku mora ukinuti boravak na privremenoj slobodi nakon što je tajništvo suda objavilo kako od njega potražuje više od tri milijuna eura koje je isplatilo za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane.

Tajništvo Haškog suda 22. kolovoza naložilo je Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, a braniteljica generala Praljka Nika Pinter nakon tog je kazala da će se Praljak žaliti na tu odluku jer tajništvo ICTY-ija nije točno utvrdilo činjenice o njegovoj imovini.

Nakon odluke tajništva, nadležno sudsko vijeće izmijenilo je uvjete boravka generala na privremenoj slobodi tako što ih je pooštrilo i odredilo da mora boraviti u svom domu u Hrvatskoj uz pojačani nadzor, no tužiteljstvo je u ponedjeljak uložilo prigovor smatrajući da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti jer je povećan rizik od njegova bijega.

“Po izričitom zahtjevu i uputi generala Slobodana Praljka, obrana je podneskom 24.08.2012.od sudskog vijeća tražila ukidanje privremene slobode i povratak generala Praljka u Pritvorsku jedinicu ICTY-a”, stoji u priopćenju koje je odvjetnica Pinter u srijedu uputila medijima.

Njezin klijent takovom je odlukom Haškom sudu poručio da ne samo da nema opasnosti od njegovog bijega, nego će se radije vratiti u haški pritvor nego biti na slobodi u kućnom pritvoru.

“General Slobodan Praljak u cijelosti osporava odluku Tajništva ICTY-a zato što je utemeljena na ‘mišljenju’ i ‘vjerovanju’ i potpuno proizvoljnom zaključivanju, a nije utemeljena na dokazima i postojećim činjenicama”, stoji u priopćenju odvjetnice Pinter.

U priopćenju se ističe i to da je tajništvo ICTY-a sedam godina vodilo postupak utvrđivanja imovinskog stanja Slobodana Praljka, koji je u tom postupku stalno iznosio dokumentirane dokaze, odgovarao na sva pitanja i nije skrivao niti tajio podatke o svojoj imovini.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje da su počinili zločine u okviru udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”.

Praljak, koji se zajedno s drugim optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao u travnju 2004., čeka na privremenoj slobodi od 21. prosinca prošle godine prvostupanjsku presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine, prenosi Fena.