Published On: Uto, srp 20th, 2021

USTAVNA I POLITIČKA KRIZA: Idućih 8 mjeseci BiH bez predsjednika

Komšićevim preuzimanjem dužnosti od Dodika, BIH ulazi u novih 8 mjeseci ustavne krize i  “slabe države” pod neustavnim “vodstom” neustavnog lica koji će kao i svaki put svog predsjedanja nad dvojicom ustavnih članova Predsjedništva, oslabiti BH ekonomiju, destabilizirati vanjskopolitičke odnose i podići nivo netolerancije među tri BH naroda. Upravo će činiti sve ono suprotno od onog za što se pri prisegi zakleo. I potom potpisao.

Samo njegovo pojavljivane barem kod jednog ako ne i dva naroda te kod većine Bošnjaka izaziva nevjerico. Počesto i žgaravicu.

Farmaceutska industrija ga voli, no narodi u BIH, građani BIH a naročito Ustav BIH ga, uopće ne podnosi.

Iako on to sve zna, ljubav prema obitelji, nagon hranitelja familije hrvatskim novcima, želja da se vrate krediti a i zgodna mogućnost da obvezama u Predsjedništvu , čitaj nad šankom, pravdaš kasne dolaske kući, jače su od ustavnog patriotizma. Koji nikada ovaj SDA radikal nije ni imao.

Država međutim koja nema lidera na svom čelu nije konkuretna država. Još manje je perspektivna ako njenu čelnu funkciju uzurpira destruktivni i korumpirani lider. Koji ignorira zakone, ustav i prijeti susjednim državama.

Predsjedništvo je zamišljeno kao stabilizirajući faktor na čijem čelu stoji ujediniteljski trojac, predstavnici triju naroda utemeljitelja BIH, a  ne pripadnici naroda čije se narode majorizira.

Komšić ne može u Hrvatsku, ne može po većem dijelu BIH gdje je omrznut, ne može niti u Beograd gdje je nekada bio veleposlanik. Sve to govori o tome koga je Lagumdžija slao u diplomaciju.

Kako će uopće odgovoriti na poziv Hrvatske da dođe na Pelješac na svečano otvorenje mosta? Kako će se ponijeti u slučaju poplava u Ljubuškom? Što zna o stanju školstva u HBŽ? Koji je njegov stav o istrazi ubojica Augustine Grebenar? Brinu li ga ljudska prava pripadnika naroda njegovog oca? Zašto ne sankcionira B. Jukića koji svoje diplomatske dane ne provodi u Crnoj Gori nego ilegalnim ulaskom u BIH, RH putovnicom, dnevnice zarađuje u BIH? Je li kupio diplomu Martini?

Čovjek je hodajući konflikt i politički postoji samo zahvaljujući na održavanju konfliktnog stanja u BIH i oko BIH. Da Bošnjacima nudi pomirenje s Hrvatima umjesto što sije mržnju prema tom narodu i šuti dok SDA mediji cijeli narod nazivaju UZP-ovskim , davno bi bio politički odstranjen. Važan je samo dok je nacionalist.

Komšić u Predsjedništvu znači stalno neprijateljstvo Sarajeva prema 8 milijuna Srba i Hrvata, u regionu i znači stalnu frustriranost jednog od tri naroda utemeljitelja BIH i znači naprosto stagnaciju. Vole ga samo radikali i deradikalizirani Muamer Topalović, kojem je nakon neuspješnog atentata na Miloševića platio kartu do u Konjic, gdje će ovaj par godina kasnije poubijati iz čistog panislamizma cijelu jednu nevinu obitelj za Badnjak. Komšić je jedini predstavnik naroda po kojem je pucao u ratu. I on ništa od ovog ne može demantirati. On je najveći spomenik tolerancije hrvatskog naroda u BIH. Svaki drugi narod u svijetu nikad ga ne bi toliko trpio. No Hrvati u BIH narod kojem je Crkva usadila nevjerojatnu sklonost trpnji trpe ga evo treći mandat. Čudi li vas onda zašto toliko Željko obožava fratre? Naročito one tipa Majdančić. Koji u slobodno vrijeme između dva uvjeravanja Hrvata da ne treba da dižu ustanke, svjedoči u korist Dragana Vikića.

Komšić će biti na čelu Predsjedništva iako svi u OHR-u znaju da on nema ustavnu moć veta, jednu od najvažnijih ovlasti Predsjedništva.

Komšić će na čelu BIH biti iako ga je Ustav BIH proglasio nelegalnim stavljajući na Izborni zakon oznaku “neustavan”, na zakon  koji ima bug,i kojem treba patch i koji uz izbor legitimnih predstavnika, omogućuje Bošnjacima u FBIH nametanje nelegitimnih predstavnika na svim razinama. To je ujedno odgovor kukićoidima i komšoidima kad postavljaju pitanje – zar po istom zakonu nije imenovan Čović. Upravo tu i leži njegova greška. Zakon ima propust. Omgućuje da Hrvati izaberu svog predstavnika samo onda kad to dopuste Bošnjaci. Što je neustavno.

Treba li k tome dodati da su Komšićevi svakodnevni napadi na ustavni poredak BIH, na konstitutivnost koju je dužan braniti a ne napadati, kršenje zakletve koju je dao, izbjegavanje zaštite vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda u BIH, kojem je prema Ustavu dužan polagati račune, i koji je dužan štititi na cijelom teritoriju FBIH, ništa drugo nego kazneno djelo ili u najmanju ruku posve dovoljan razlog za opoziv?

Apeliramo stogap o tko zna koji put na predstavnike Hrvata u BIH:

  1. Predložite zakon o opozivu predsjednika (impeachment)  na način da taj proces provodi isto ono tijelo koje je ovlašteno za odobravanje moći veta članu predsjedništva (NSRS , hrvatski, bošnjački klub Doma naroda)
  2. Prestanite pričati o izbornim jedinicama u FBIH jer su neustavne i bit će lako oborive, tražite da se direktno izabrani izborni pobjednici kao uvjet pristupanja funkciji moraju podrediti provjeri moći veta u hrvatskom klubu doma naroda, bošnjačkom iliti u NSRS. Taj uvjet SDA ne može braniti pred svijetom i Ustavnim sudom
  3. Predložite zakon o zabrani zloupotrebe nacionalne pripadnosti kao uvjeta apliciranja na bilo koju funkciju. Krv, rasa, nacija ne smiju biti nikakav uvjet apliciranja na bilo koju funkciju u državi. Svi predstavnici Hrvata u hrvatskim klubovima Domova naroda ne moraju bit nacionalno Hrvati. Moraju biti birani od Hrvata. Time se rješava slučaj Zornić
  4. Tražite izmjenu ustava u dijelu gdje se kaže da  “Članovi: Srbin i Hrvat i Bošnjak” u “hrvatski, srpski i bošnjački član Predsjedništva”
  5. Zatražite da bilo koji građanin BIH koji želi da se kandidira na neku funkciju u RS-u ili FBIH nikako ne smije biti uvjetovan prebivalištem u RS ili FBIH. BIH je zemlja raseljenih. Izborni zakonovadac koji je uveo to pravilo nije čitao Ustav, još je manje poštovao kalvariju raseljavanja BIH. Srpski član predsjedništva kojeg bira RS ima pravo živjeti i u Drvaru i u Mostaru i u Zurichu. Hrvatski član Predsjedništva koji se bira u FBIH ima pravo živjeti u RS. I ne mora biti Hrvat. Mora samo dobiti privolu na moć veta u hrvatskom klubu doma naroda FBIH. Ograničenja BH državljanima da se kandidiraju za državne funkcije, na osnovu entitetskog prebivališta glupa su i donio ih je pisac Izbornog zakona. OSCE. Institucija koja nikada nije poštivala naš Ustav

BIH ulazi u novih 6 mjeseci bez ustavnog člana Predsjedništva. Novih 6 mjeseci krize i propadanja.

Glasači Željka Komšića “Hvala vam” što ste i svojoj i našoj djeci usporili perspektivu. Ovo “hvala vam” je naravno ironično.
I sretan Vam Bajram. Ovopak i ipak želimo od srca, bez obzira što nas mrzite i najradije bi da nas nema. To nam je hvala, za Jajce, za BIhać, za  slobodu koju uživate, za pojas oko Sarajeva, za koridor do Goražda. Za kulturu potiranja pozitivnog sjećanja i jačanje mržnje prema nama.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>