EUFEMIZACIJA POVIJESTI: Turska tvrdi da slavi “90. obljetnicu pobjede nad okupatorom”

Turskom su vladali otomani, a zemlja je bila na strani sila osovine. Nakon rata prijetila joj je podjela među velikim silama, i brisanje sa karte zemlje. Tada nastupa Ataturk, proglašava sekularnu državu i radi revoluciju. Turci su se oslobodili od sebe samih. Upravo na toj činjenici danas negiraju genocid nad Armencima, kad treba zatajiti povijest, no u vanjskoj politici otvoreno govore o neootomanizmu. Ataturkovo svrgavanje otomana nad Turkom Turcima je eto dan oslobođenja. Tko zna, možda nacija koja je nastala kao direktna posljedica turskog genocida u BIH, Bošnjaci, jednog dana svrgavanje Lagumdžije i Tihića bude slavila kao dan oslobođenja. Ironija je da Turci danas Otomane smatraju okupatorima, dok u 81-oj turskoj pokrajini čitluku Bošnjakistanu Bošnjaci i danas nagrade nazivaju po imenima otomanskih agresora.Npr. po imenu Isak beg Isakoviću…

 

Širom Turske obilježava se 30. kolovoz, Dan pobjede nad okupatorom i Dan Oružanih snaga, a ovim povodom priređena je tradicionalna ceremonija posjete mauzoleju osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Turska vojska prije skoro jednog stoljeća ostvarila je značajne rezultate u borbi protiv okupatorskih sila, a potiskivanje stranih armija iz te zemlje započeto je na današnji dan prije 90 godina.

Zamjenik predsjednika Turske Abdulaha Gula, koji se nalazi na bolničkom liječenju bolesti uha, i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek i drugi visoki dužnosnici posjetili su danas mauzolej Kemala Ataturka, gdje je položen vijenac i odana počast vojnom i političkom lideru i osnivaču Republike, javila je agencija Anadolija.

Cicek je 30. kolovoz ocijenio kao jedan od datuma kojima se Turska najviše ponosi, rekavši kako je turski narod uprkos brojnim nedaćama u vrijeme oslobodilačkog rata protiv snažnih vojnih sila pokazao odlučnost da živi u blagostanju i nezavisnosti.

“Naša slavna vojska, na čelu s velikim liderom Ataturkom 30. kolovoza zlatnim slovima ispisala je stranice naše povijesti, a nama u miraz ostavila ovu prelijepu zemlju. Svjesni smo žrtve koja je morala biti podnesena za svaki pedalj ove zemlje s toga želim ponoviti poruku da je država koju nam je ostavio Ataturk u sigurnim rukama”, rekao je Cicek.

Dan pobjede nad okupatorom, koji se u Turskoj slavi 30. kolovoza, ujedno je i Dan Oružanih snaga Republike Turske, a predstavlja završetak jedne od najznačajnijih bitaka za nezavisnost ove zemlje, koja je trajala od 26. do 30. kolovoza 1922. godine.

Turska vojska na čelu s Mustafom Kemalom Ataturkom je u danima između 26. i 30. akolovoza 1922. godine potisnula okupatorske vojske do Izmira, nakon čega je uslijedilo povlačenje stranih armija s teritorija Turske.

Nacionalni praznik 30. kolovoz prvi put je obilježen 1923. godine, i to u Afionkarahisaru, Denizliju, Kahramanmarasu, Ankari i Izmiru. Dan pobjede, koji predstavlja oslobađanje turskog teritorija od okupatorskih sila, službenim praznikom proglašen je 1935. godine.