Published On: Čet, kol 30th, 2012

POKUŠAJ No2: Zlatko Topčić napisao tekst za himnu BiH

Vokalni ansambl “Art Vivo”, poznat, između ostalog, i po nastupima na “Sarajevskoj crvenoj liniji” i samitu UNESCO-a u Mostaru, izveo je jučer himnu Bosne i Hercegovine s tekstom književnika Zlatka Topčića.

Tekst “Zemljo Kulinova” publika je s oduševljenjem pozdravila i Topčić je prvo javno predstavljanje ocijenio izuzetno uspješnim. Poznato je da verzija teksta skladatelj Dušana Šestića i Benjamina Isovića nikada nije dobila parlamentarnu verifikaciju.

– Frustrirajuće je što naša himna još nema tekst. Ovo je pokušaj da se to, makar neformalno, ispravi, jer izgleda da drukčije nije moguće u zemlji u kojoj nedostaje Kulinove mudrosti, tolerancije, državotvornosti i političke volje da se budimo kao sav ostali normalan svijet. “Zemljo Kulinova” podsjeća na dugu povijest ove države – kazao je Topčić.

On je na manifestaciji “Dani policije ŽS” dodao da ga uopće ne zanima hoće li tekst himne službeno biti usvojen, već da mu je važnije da refren prihvate Bosanci i Hercegovci.

– Prilika je već u Zenici, na Bilinom polju, na kojem je 1203. godine veliki ban Kulin prihvatio akt abjuracije, da 11. rujna čujemo “Zemlju Kulinovu” u interpretaciji naših navijača – istakao je bh. književnik.

 

“Zemljo Kulinova”

Moja zemljo mila
Od jave i snova!
Majko stara
Trojice sinova!

Kuća ti si moja!
Kamen ja sam tvoj!
O ti zemljo Kulinova (refren)
Živjela!

Od svjetla i tmine ti si
Moja zemljice!
Veliko je srce
Moje djedovine!

Pod nebom visokim
Grana maslinova!
O ti zemljo Kulinova (refren)
Živjela! (2x)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare