Nedjelja, 19 svibnja, 2024

SARAJEVO, METROPOLA BIH: Nikad etnički čistije, i nikad zagađenije

Must Read

U Sarajevu su danas u zraku izmjerene lebdeće čestice u prekomjernim vrijednostima zagađenja, potvrđeno je Feni u Odsjeku za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Te čestice su prašina i čađ koje nastaju kao produkti sagorijevanja, i dolaze iz dimnjaka i automobilskih auspuha.

 

Prema podacima mjerne stanice Bjelave koncentracije sumpordioksida i ugljenmonoksida u Sarajevu su u niskom stepenu zagađenja u zraku.

 

U Odsjeku za kvalitet zraka kažu da stanovnike Sarajeva, ali i drugih gradova čekaju, tokom zime i zavisno od vremenskih uvjeta,  još “gori” dani kad je u pitanju zagađenje zraka. To će, kao i svake godine, trajati do marta.

 

Problem zagađenja zraka u bh. gradovima tokom zime biva sve izraženiji. Zimski smog poseban je problem u Sarajevu. Individualna ložišta, posebno na čvrsto gorivo, koje kao energent  posljednjih zima koristi sve veći broj domaćinstava  te  povećanje broja automobila u glavnom gradu BiH, dovode  tokom zime do visokih koncentracija zagađenja zraka.

 

Praćenje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini vrši se od 1967. godine. U Sarajevu i na Ivan-sedlu su automatske stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje omogućavaju kvalitetnija i preciznija mjerenja kvalitete zraka.

 

Veći broj stanica za mjerenje kvalitete zraka je u nadležnostima kantona, općina i proizvodnih pogon

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Rezolucija o Srebrenici: Nova prilika za pravdu ili iskra novih sukoba?

U posljednje vrijeme, tema genocida u Srebrenici ponovno je u središtu međunarodne pažnje. Dok svijet raspravlja o izglasavanju nove...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -