Subota, 13 travnja, 2024

SARAJEVO, METROPOLA BIH: Nikad etnički čistije, i nikad zagađenije

Must Read

U Sarajevu su danas u zraku izmjerene lebdeće čestice u prekomjernim vrijednostima zagađenja, potvrđeno je Feni u Odsjeku za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Te čestice su prašina i čađ koje nastaju kao produkti sagorijevanja, i dolaze iz dimnjaka i automobilskih auspuha.

 

Prema podacima mjerne stanice Bjelave koncentracije sumpordioksida i ugljenmonoksida u Sarajevu su u niskom stepenu zagađenja u zraku.

 

U Odsjeku za kvalitet zraka kažu da stanovnike Sarajeva, ali i drugih gradova čekaju, tokom zime i zavisno od vremenskih uvjeta,  još “gori” dani kad je u pitanju zagađenje zraka. To će, kao i svake godine, trajati do marta.

 

Problem zagađenja zraka u bh. gradovima tokom zime biva sve izraženiji. Zimski smog poseban je problem u Sarajevu. Individualna ložišta, posebno na čvrsto gorivo, koje kao energent  posljednjih zima koristi sve veći broj domaćinstava  te  povećanje broja automobila u glavnom gradu BiH, dovode  tokom zime do visokih koncentracija zagađenja zraka.

 

Praćenje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini vrši se od 1967. godine. U Sarajevu i na Ivan-sedlu su automatske stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje omogućavaju kvalitetnija i preciznija mjerenja kvalitete zraka.

 

Veći broj stanica za mjerenje kvalitete zraka je u nadležnostima kantona, općina i proizvodnih pogon

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -