Petak, 29 ožujka, 2024

REUF BAJROVIĆ, NOVO LICE BOŠNJAČKOG FAŠIZMA: Hrvata ima 10% i imaju previše prava

Must Read

Nakon što priča o ZAVNOBIH-u nije polučila poželjan rezultat tj. nije stvorila državu Bošnjaka i onih koji pristaju na identifikaciju s bošnjačkim viđenjem Bosne i Hercegovine, mladi bošnjački politički jastrebovi okupljeni oko  raznih NVO pretencioznih naziva punih „građanskih prava“ imaju novu političku paradigmu.

Potrebno je u javnom prostoru lansirati „neokalajevsku“ ideju o realnom postojanju „Bosanaca i Hercegovaca“ kao nekih građana bez nacionalnog identiteta i uvesti pojam „demokratske građanske većine“ (ustvari većine Bošnjaka) te na ideju “nadnaroda” prenijeti suverenitet Bosne i Hercegovine. Najeksplicitnije tu ideju iznosi bivši „spoljnopolitički savjetnik“ Zlatka Lagumdžije Reuf Bajrović.

Njihove istupe u pravilu karakterizira istovremeno lametiranje nad građanskih pravima i pozivi na oružje.

U intervjuu Oslobođenju jedan od novih bošnjačkih nacionalsocijalističkih „jastrebova“ ovako vidi budućnost Bosne i Hercegovine.

Pitanje novinara:

Rješenje hrvatskog pitanja u BiH je svakako potrebno u Federaciji, no da li je rješenje ovo što sporazum nudi?

 

Odgovor Reufa Bajrovića:

– Ne slažem se s vašom formulacijom. Ne postoji hrvatsko pitanje. Pazite, na svijetu ne postoji skupina sa nešto više od 10% stanovništva koja ima trećinu vlasti u čitavoj zemlji. (naravno laž je da Hrvati imaju trećinu vlasti op.aut.) Po svim raspoloživim pokazateljima Hrvati u BiH bolje žive i imaju veća prava nego bilo koja druga samoidentifikovana skupina. Uzmite podatke o nezaposlenosti Hrvata u BiH i sve će vam biti jasno. Dejtonski sistem je stvorio toliko državnog aparata da je trećina tih poslova jedan od glavnih razloga što je nezaposlenost među Hrvatima tako niska.

Međutim, neprestana samoviktimizacija – koja je i suština njihove ideologije – (iz bošnjačke perspektive prebacivati Hrvatima samoviktimizaciju je u najmanju ruku cinizam op. aut) dovela je do toga da su HDZ-ovi dobar dio svog biračkog tijela uvjerili da biti ravnopravan znači imati mogućnost blokirati sve što ti se ne sviđa(naravno Reufe baš to… op. aut.) Imajući u vidu da SDP očito pod svaku cijenu želi što prije rekonstruisati vlast, HDZ-ovima se posrećilo jer se po prvi puta stvorio voljan partner sa skoro tri puta više glasova od njih. U svojoj suštini ovaj sporazum od Hrvata iz dijelova BiH u kojima su HDZ-ovi većina pravi građane sa najviše prava u BiH i uvodi njihovu dominaciju u čitavoj FBiH. Oni su to i obećavali tokom svoje kampanje 2010. ali sam siguran da im ni u najluđim snovima nije palo na pamet da vjeruju da bi neko mogao ispuniti želje njihovog biračkog tijela. Želje za dominacijom matematičke manjine nad demokratskom većinom se inače ostvaruju samo oružjem. (kod mladih bošnjačkih jastrebova nema priče o građanskim pravima bez spominjanja oružja, a konstitutivnost Hrvata je „dominacija matematičke manjine“ a konstituvnost Bošnjaka je „demokratska većina“ op. aut.)
Sporazum SDP-HDZ u potpunosti ispunjava temeljni princip HDZ-a, a to je da je dominacija njihovog biračkog tijela potpuno opravdana i legitimna. Da to ne bi baš otvoreno govorili, izmislili su koncept koji ne postoji nigdje na svijetu a to je “pobjeda unutar jednog naroda”, kao da su konstitutivni narodi izborne jedinice. (mladi jastreb Bajrović namjerno negira praksu da se narodi i tretiraju kao izborne jedinice u višenacionalnim državama i koristi se tipično sarajevskom retoričkom figurom za sluđivanje Bošnjaka „ba đe to ima u svijetu“, op. aut.)

 

Rezime ili na što sliči Reufova priča:

·       U višeetničkoj državi politički predstavnik jednog naroda proglasi socijalno i ekonomski privilegirane pripadnike drugog naroda (neutemeljeno i potkrepljeno ad hoc analizama).

·       Narod koji je proglašen socijalno-ekonomski privilegiranim je malobrojan.

·       „Bosansko-hercegovački narod“ je  deprivililegiran iako je 4 puta brojniji u Federaciji i „privilegije Hrvata“ su ograničenje za sreću „Bosansko-hercegovačkog naroda“.

·       Socijalna i ekonomska situacija je u društvu katastrofalna i priča o socijalno-ekonomskim privilegijama jednog naroda stvara frustracije drugog naroda.

–       Onda se malo priča o oružju….

 

I ovakvim likovima su puna usta tuđeg fašizma…….

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Последний

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com