Published On: Pon, ožu 9th, 2020

Arhitektica Popovac u Buri: Mi smo vlasnici ovih prostora, a ne političari

Maja Popovac, profesorica arhitekture na Univerzitetu Džemal Bijedić bila je gošća podcasta “Bura” urednika i voditeljica Jurice Gudelja.

Popovac je, između ostalog, govorila o urbanizmu kao znanosti, urbanističkim problemima i potencijalima Mostara i BiH, te tomu u kojoj su mjeri građani  i političari odgovorni za stanje kakvo imamo danas.

Popovac je govorila i o gorućem problemu Mostaru – deponiji Uborak i naglasila kako je deponija, u trenutku kada je izgrađena, bila izuzuzetno vrijedan i funkcionalan projekt.

“Na početku je sve funkcioniralo kako treba, međutim, Uborak je predviđen samo za komunalni otpad, a ne za ostali otpad i posebno sanitarni otpad. Također, nije predviđen ni za broj nepoznatih kamiona sa stranim tablicama iz regije koju tu istresaju otpad što je nekako i javna tajna”, naglasila je Popovac u “Buri”.

Popovac je, primjerice, navela, problem šuta, odnosno, rudarskih jama.

“To su gradovi šuta, da smo time jednostavno zatrpali te jame, neke stvari, bez urbanizma, smo to mogli riješiti. Moramo znati gdje mi hoćemo ići, hoćemo li stvarati takve javne deponije i kako, važno je shvatiti da urbanizam ne može odrediti takve stvari bez impulsa vlasti”, kazala je.

Popovac je, također, podsjetila kako stanovništvo Mostara, zapravo, nema pristup rijeci Neretvi, te navela bizaran podatak kako se turiste napominje kako se ne smiju zbog zagađanja rijeke kupati ispod Starog mosta ispod kanalizacijskih cijevi.

Naglasila je i kako građani odlučuju kakvi će političari biti ti koji su odgovorni za ono što nama treba.

“Mi smo vlasnici ovih prostora, nije politika, a mi smo kao promatrači u zoo-vrtu i koristimo ono što su nam oni dali. Moramo uzeti stvari u svoje ruke. Moje je odgovornost što dijete ima jedan park, što nemamo gdje otići s biciklom. Vozila sam kajak na Neretvi, morali smo se cijepiti jer sve kanalizacijske vode završe u Neretvi”, kazala je.