Published On: Sri, kol 28th, 2019

WIGEMARK OHLADIO SNOVE O SARAJEVSKIM BLOKADAMA DRŽAVE: BiH treba novu vlast, ANP nije bitan, to smatraju i u NATO-u

Šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je najvažnije da se nastave napori ka formiranju vlasti, nastavi proces formiranja novog Vijeća ministara i mandatara, bilo da se radi o Zoranu Tegeltiji ili nekom drugom, javlja N1.

U izjavi novinarima, nakon današnjeg susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, on je rekao kako je sporazum koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dobra osnova za koalicijsku vlast.

– To je prioritet broj jedan koji je Europska unija postavila na samom početku. Komesar Hahn  je bio vrlo jasan tokom svog boravka ovdje u ožujku. Ne vjerujemo u preduvjete za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo kako postoji niz pitanja koja trebaju biti razjašnjena, ali nepostojanje vlasti paralizira i to je veliki problem – rekao je Wigemark.

On je rekao kako ne postoji alternativa tom sporazumu, naglasivši kako su i iz EU nekoliko puta podvukli da zemlja treba uspostaviti vlast, jer bez nje nema ni EU integracija ni NATO integracija.

– Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO-u i oni se slažu. Htjeli bismo vidjeti da se zemlja kreće naprijed u smislu odnosa s NATO-om. Srbija održava odnose s NATO-om, ako Srbija može to uraditi, onda može i BiH. Ali trenutno se ništa ne događa, zemlja je u zastoju, a građani ove zemlje, oni koji ne razmišljaju o odlasku, oni su koji su pogođeni najviše. Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao da postignu kompromis. To su učinili 5. kolovoza, a to isto bi trebali učiniti 5. rujna ili bilo kad – rekao je Wigemark, prenosi N1.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare